|
Menu top di muar |
Bahan Pes (blender)
.20 tangkai cili kering - belah 2 n rebus
.1 labu bawang putih - titik
.5 inci halia muda
.5 inci kunyit hidup
.2 genggam udang kering - direndam dulu
.2 genggam udang geragau
.Seketul gula melaka
.Gula pasir secukupnya
.Garam
.Minyak
Bahan Pemekat Kuah
.1kg daging - rebus empuk dan air rebusan disimpan
.5-7 biji keledek merah - rebus n blend
.5 biji kentang - rebus n blend
.200g kacang tanah - goreng tanpa minyak n tumbuk kasar
.20 keping biskut marie - blend halus
Bahan lain
.2 kg mee kuning - celur
.Sawi secukupnya
.Telur ayam secukupnya
.Sotong / udang secukupnya
.Fishcake secukupnya
.Tauhu goreng - potong nipis
Cara masak pes
.Tumis bawang putih sampai wangi dan masukkan bahan pes yang lain
.Masak sampai terbit minyak
.Masukkan gula melaka, gula pasir, garam
.Masak sampai pekat
Cara masak kuah
.Masukkan sesenduk pes dalam kuali dan tuang air rebusan daging
.Tunggu didih dan masukkan keledek n kentang blender
.Bila kuah sebati, masukkan serbuk biskut marie
.Tunggu kuah pekat dan masukkan kacang tanah tumbuk
.Masukkan juga sotong/udang, fishcake dan sawi
.Padamkan api dan baru lah pecahkan telur
.Tuang kuah diatas mee dan hidang bersama hirisan tauhu
Selamat mencuba..