Free Online Recipes
Gastronomi@Che Yan Corner
Daging Salai Lemak Cili Api
Mmg terangakt lh lemak daging salai..lg best klu masak bersama belimbing buluh |
Bahan-bahan
- Daging salai
- Bawang merah
- Kunyit hidup secukupnya
- Cili api mengikut selera
- Santan pekat
- Asam keping
- Kentang potong 4
- Serai dititik
- Daun kunyit hiris halus
- Garam & perasa secukupnya
ini ler rupa daging salai |
Cara-cara memasak
- Hiris nipis daging salai supaya cepat empuk
- Blenderkn bawang merah, kunyit hidup dan cili api
- Dalam periuk, masukkan air dan serai titik
- Masukkan juga bahan yang siap blender tadi
- Jangan lupa masukkan hirisan daging salai
- Masak hingga daging hampir empuk, masukkan kentang dan asam keping
- Bila daging dan kentang empuk dengan sempurna, masukkan santan pekat
- Sentiasa kacau, masukkan hirisan daun kunyit
- Perasakan dengan garam dan perasa
- Tunggu santan masak dan matikan api
Selamat Mencuba..:)