Free Online Recipes
Gastronomi@Che Yan Corner
- Bahagikan doh menjadi bahagian yg kecil
- Ambil doh yg kecil n canai nipis-nipis memanjang
- Bubuh inti dan roll je terus
- Sebelum roll sampai abis,carik2 dulu
- Dan bolehlah roll sampai abis
- Untuk lekatkan ujung doh tu, sapu sedikit air(sebagai gam)
- Ulangi proses hingga abis..
Bahan Untuk Inti
- Sama macam buat inti karipap
- Tapi inti jangan lembap sangat..
- Supaya inti tak terkeluar dari roll
Selamat Mencuba
Sardin Roll
mcm karipap gek..tp terover rajin nk roll plk :) |
Bahan Doh
- 5cwn tepung gandum
- 2sudu mkn majerin
- 3sudu mkn minyak masak
- Sedikit air suam + garam sedikit
Cara bancuh doh
- Panaskan majerin n minyak masak
- Tuang minyak ke dalam tepung
- Ramas-ramas tepung hingga jadi seperti serbuk roti
- Tuang air garam sedikit demi sedikit sambil menguli
- Rehatkan doh sebentar dalam 15minit sebelum start mencanai- Bahagikan doh menjadi bahagian yg kecil
- Ambil doh yg kecil n canai nipis-nipis memanjang
- Bubuh inti dan roll je terus
- Sebelum roll sampai abis,carik2 dulu
- Dan bolehlah roll sampai abis
- Untuk lekatkan ujung doh tu, sapu sedikit air(sebagai gam)
- Ulangi proses hingga abis..
Bahan Untuk Inti
- Sama macam buat inti karipap
- Tapi inti jangan lembap sangat..
- Supaya inti tak terkeluar dari roll
inti sardin+kentang |
Selamat Mencuba