Kari Kepala Ikan Merah |
Bahan-bahan:
.1 kepala ikan merah(saiz ikut suka)
.8 biji bawang merah
.3 inci halia (dikisar)
.5 ulas bawang putih (dikisar)
.50 g serbuk cili
.10 g halba biji
.10 g biji sawi
.10 g kas kas
.40 g serbuk kari
.5 biji buah pelaga
.250 ml air asam jawa
.1/2 liter santan kelapa
.5 biji cili hijau
.10 biji kacang bendi
.6 biji tomato merah
.segenggam daun ketumbar
.4 tangkai daun kari
.2 sudu serbuk badam/buah keras
Cara memasak:
.Tumiskan bawang, halia dan serbuk cili.
.Masukkan pula rempah kari yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa
.Masukkan daun kari,daun ketumbar,kas kas,buah pelaga,biji sawi dan halba
.Kacau sehingga terbit minyak.
.Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati.
.Masukkan bendi,cili hijau N tomato
.Tunggu hingga didih,masukan kepala ikan merah,masukkan garam dan gula secukup rasa.
.Siap untuk di hidangkan N hiaskan dgn daun ketumbar
Selamat mencuba..