Atas manis...bawah lemak.. |
Bahan-bahan bawah
. 2 1/2 cawan beras pulut - cuci bersih dan rendam 2-3 jam
. 2 cawan santan cair
. Garam
Bahan-bahan atas
. 2 3/4 cawan santan pekat
. 1/2 cawan air pandan
. 3 biji telur
. 1 cawan gula pasir
. 1 cawan tepung gandum
. 1 sudu makan tepung jagung
. Pewarna hijau
. Garam
Cara-cara bawah
. Toskan beras pulut dan masukkan ke dalam loyang
. Ratakan beras pulut
. Satukan santan cair dan garam
. Masukkan santan ke dalam pulut tadi
. Kukus 20 minit
. Selepas 20 minit,tekan2 pulut supaya padat
*sementara tunggu pulut masak boleh buat untuk bahagian bawah
Cara-cara atas
. Satukan santan pekat, gula, telur, garam, air pandan dan kacau sebati
. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan kacau lagi supaya tak berketul
. Masukkan beberapa titik pewarna hijau dan kacau lagi
. Tapis bancuhan dan tuang ke atas pulut yang siap dikukus tadi
. Kukus lagi selama 20-25 minit
. Sejukkan sebelum dipotong
Untuk sarapan n minum petang pn boleh |
Selamat mencuba..