3. AYAM
Bahan-Bahan
1 ekor ayam (dibuang kulitnya)
2 mangkuk air
½ biji buah pala
1 tin oats kecil
1 ½ cawan minyak jagung/minyak sayur
1 cawan kacang pis
3 batang cili merah (dihiris)
2 batang daun sup dan daun bawang (dihiris)
½ sdt garam
Cara Cara
• Rebuskan ayam bersama dua mangkuk air dan ½ biji buah pala dan sedikit garam secukup
• rasa.
• Setelah empuk ayam, diangkat dan ditoskan ayam tadi. Kemudian disiat-siatkan isinya dan
• dikisarkan kasar sedikit.
• Air rebusan ayam tadi dipanaskan lagi hingga mendidih, setelah mendidih masukkan oats
• dan kacau masak dan sebati.
• Setelah masak oats tadi, masukkan isi ayam, minyak dan jagung gaul hingga rata dan pekat.
• Apabila nampak ianya bergetil dan diangkat dituangkan kedalam mangkuk kaca dan tekan
• sehingga rata.
• Taburkan kacang pis, lada merah, daun sup dan daun bawang diatasnya.
Selamat mencuba...
Bahan-Bahan
1 ekor ayam (dibuang kulitnya)
2 mangkuk air
½ biji buah pala
1 tin oats kecil
1 ½ cawan minyak jagung/minyak sayur
1 cawan kacang pis
3 batang cili merah (dihiris)
2 batang daun sup dan daun bawang (dihiris)
½ sdt garam
Cara Cara
• Rebuskan ayam bersama dua mangkuk air dan ½ biji buah pala dan sedikit garam secukup
• rasa.
• Setelah empuk ayam, diangkat dan ditoskan ayam tadi. Kemudian disiat-siatkan isinya dan
• dikisarkan kasar sedikit.
• Air rebusan ayam tadi dipanaskan lagi hingga mendidih, setelah mendidih masukkan oats
• dan kacau masak dan sebati.
• Setelah masak oats tadi, masukkan isi ayam, minyak dan jagung gaul hingga rata dan pekat.
• Apabila nampak ianya bergetil dan diangkat dituangkan kedalam mangkuk kaca dan tekan
• sehingga rata.
• Taburkan kacang pis, lada merah, daun sup dan daun bawang diatasnya.
Selamat mencuba...