IKAN BAWAL PANGGANG PERCIK
Bahan-Bahan
600 g Ikan Bawal Hitam
1 camca besar kicap pekat
1 camca besar minyak masak
1 camca besar air asam limau
1/2 cawan pati santan
Sedikit garam
Bahan-bahan digiling
5 biji cili merah, diasingkan
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
Cara membuat
• Lumur garam pada keseluruhan ikan bawal hitam.
• Satukan kicap pekat, minyak masak, air asam limau, santan, bahan-bahan yang ditumbuk halus ke dalam mangkuk lain dan kacau sebati.
• Tuang campuran kuah tadi pada permukaan ikan bawal dan panggang di atas pemanggang.
• Lakukan sekali lagi hingga ikan bawal dapat meresap bahan-bahan kuah tadi.
Selamat Mencuba..
Bahan-Bahan
600 g Ikan Bawal Hitam
1 camca besar kicap pekat
1 camca besar minyak masak
1 camca besar air asam limau
1/2 cawan pati santan
Sedikit garam
Bahan-bahan digiling
5 biji cili merah, diasingkan
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
Cara membuat
• Lumur garam pada keseluruhan ikan bawal hitam.
• Satukan kicap pekat, minyak masak, air asam limau, santan, bahan-bahan yang ditumbuk halus ke dalam mangkuk lain dan kacau sebati.
• Tuang campuran kuah tadi pada permukaan ikan bawal dan panggang di atas pemanggang.
• Lakukan sekali lagi hingga ikan bawal dapat meresap bahan-bahan kuah tadi.
Selamat Mencuba..