Asam Pedas Ikan Pari |
Bahan-bahan
.1600g ikan pari (dipotong enam)
.1 tangkai bunga kantan (dipotong dua)
.2 tangkai daun kesum
.jus asam jawa
.Garam & Gula secukupny
.Sedikit halba biji
.Minyak untuk menumis
Blender
.15 batang lada kering
.1 sm kunyit hidup
.1 biji bawang besar
.6 biji bawang merah
.6 biji bawang putih
.1 sudu teh lada hitam biji
.1 sudu teh jintan putih
.2 inci belacan bakar melaka
Cara-cara
• Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg blender
• Masukkan ikan pari dan masak sehingga kecut selama 2-3 minit.
• Masukkan bunga kantan yang dipotong dua serta daun kesum.
• Campurkan jus asam jawa dan biarkan hingga mendidih.
• Masukkan bahan-bahan perasa dan hidangkan bersama bunga kantan yang dihiris halus.
Selamat Mencuba...