PAELLA AYAM
Bahan-Bahan
.6 keping isi ayam
.1/2 biji lada benggala
.1 sudu tepung gandum
.1 camca paprika
.1/4 cawan minyak zaitun
.100 gm mentega
.1 biji bawang besar -potong dadu
.2 biji kentang- potong dadu
.3 ulas bawang putih- cincang halus
.1 cawan kacang kuda
.10 biji cendawan butang
.2 camca koma-koma
.1 camca serbuk kunyit
.segenggam daun ketumbar
.4 tangkai daun bawang-di hiris
.2 cawan beras Arborio atau Basmati
.3 cawan stok ayam
.garam secukup rasa
.2 biji kentang- potong dadu
.3 ulas bawang putih- cincang halus
.1 cawan kacang kuda
Cara Cara
.Panaskan minyak zaitun dan mentega.
.Goreng ayam yang telah dilumur dengan serbuk paprika dan tepung gandum.
.Masukkan bawang besar, bawang putih dan cendawan, tumis sebentar.
.Masukkan bahan-bahan yang lain. Kacau sebentar dan tuang air rebusan serta garam.
.Masak sehingga air kering. Tutup dengan kertas timah, kecilkan api dan biarkan masak selama 10 minit.
.Siap dihidang
Selamat mencuba..
Bahan-Bahan
.6 keping isi ayam
.1/2 biji lada benggala
.1 sudu tepung gandum
.1 camca paprika
.1/4 cawan minyak zaitun
.100 gm mentega
.1 biji bawang besar -potong dadu
.2 biji kentang- potong dadu
.3 ulas bawang putih- cincang halus
.1 cawan kacang kuda
.10 biji cendawan butang
.2 camca koma-koma
.1 camca serbuk kunyit
.segenggam daun ketumbar
.4 tangkai daun bawang-di hiris
.2 cawan beras Arborio atau Basmati
.3 cawan stok ayam
.garam secukup rasa
.2 biji kentang- potong dadu
.3 ulas bawang putih- cincang halus
.1 cawan kacang kuda
Cara Cara
.Panaskan minyak zaitun dan mentega.
.Goreng ayam yang telah dilumur dengan serbuk paprika dan tepung gandum.
.Masukkan bawang besar, bawang putih dan cendawan, tumis sebentar.
.Masukkan bahan-bahan yang lain. Kacau sebentar dan tuang air rebusan serta garam.
.Masak sehingga air kering. Tutup dengan kertas timah, kecilkan api dan biarkan masak selama 10 minit.
.Siap dihidang
Selamat mencuba..