Laksa Johor |
Bahan-bahan
.Spagetti 1 paket (direbus)
.1 kilo ikan kembung / parang - direbus (ambil isi)
.1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan(dicampurkan dengan sedikit santan cair)
.15 ulas bawang merah - blend
.5 ulas bawah putih - blend
.3 inci Lengkuas - blend
.3 batang serai - blend
.300 gm udang kering - blend
.150 gm ikan kurau kering (dibakar dan di tumbuk kasar)
.kerisik
.Santan kelapa
.Garam dan serbuk perasa
Ulam
.Taugeh
.Daun kesom & Daun selasih
.Lobak asin
.Sambal belacan.
.Timun
.Limau kasturi
Cara-cara
.Tumis bahan blender hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
.Tumis hingga garing .
.Masukkan udang kering dan ikan kurau kering.
.Masuk isi ikan, gaul sebati dan masukkan santan.
.Bila kuah dah mendidih, masukkan kerisik.
.Biar kuah masak lama sikit agar rasanya sebati.
*Hidang bersama ulam ulaman
Selamat mencuba..