Puteri Salat @ Seri Muka

Eriyana Che yan | 6:24 PM |
Atas manis...bawah lemak..

Bahan-bahan bawah
. 2 1/2 cawan beras pulut - cuci bersih dan rendam 2-3 jam
. 2 cawan santan cair
. Garam

Bahan-bahan atas
. 2 3/4 cawan santan pekat
. 1/2 cawan air pandan
. 3 biji telur
. 1 cawan gula pasir
. 1 cawan tepung gandum
. 1 sudu makan tepung jagung
. Pewarna hijau
. Garam

Cara-cara bawah
. Toskan beras pulut dan masukkan ke dalam loyang
. Ratakan beras pulut
. Satukan santan cair dan garam
. Masukkan santan ke dalam pulut tadi
. Kukus 20 minit
. Selepas 20 minit,tekan2 pulut supaya padat

*sementara tunggu pulut masak boleh buat untuk bahagian bawah

Cara-cara atas
. Satukan santan pekat, gula, telur, garam, air pandan dan kacau sebati
. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan kacau lagi supaya tak berketul
. Masukkan beberapa titik pewarna hijau dan kacau lagi
. Tapis bancuhan dan tuang ke atas pulut yang siap dikukus tadi
. Kukus lagi selama 20-25 minit
. Sejukkan sebelum dipotong
Untuk sarapan n minum petang pn boleh





Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Lala Rebus Serai

Eriyana Che yan | 1:51 PM |
Sedap..senang.. dan mudah



Bahan-bahan
. 1kg lala - cuci bersih dan toskan
. 3 batang serai - titik
. 3 biji cili padi - titik (kalau nk pedas,leh tambah lg)
. 2 ulas bawang putih - titik/tumbuk
. Air secukupnya
. Garam

Cara-cara
. Didihkan air dalam periuk
. Masukkan serai, cili padi dan bawang putih
. Bila dah mendidih, masukkan lala
. Masukkan secubit garam dan tunggu seketika
. Tutup api dan siap dihidang
Cicah ngan sambal asam, sambal kicap atau
sos lada hitam...nyum..nyum..
Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.