Home » » Chappathi

Chappathi

Eriyana Che yan | 8:33 AM |
Free Online Recipes Gastronomi@Che Yan Corner

Chappathi


   


Bahan-bahan
 - 3 cawan tepung atta
 - 1 sudu besar minyak sapi
 - Sedikit garam
 - Air secukupnya

Cara Menguli
 - Masukkan tepung atta ke dalam bekas besar
 - Masukkan minyak sapi dan garam
 - Ramas-ramas tepung sebentar
 - Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli
 - Uli hingga menjadi boh yang lembut
 - Doh bahagikan kepada beberapa bahagian
 - Ambil doh tadi dan buat bebola hingga habis
 - Rehatkan doh sebentar dalam 15 mini
 - Taburkan sedikit tepung atta diatas papan pencanai
 - Ambil 1 bahagian doh tadi dan canai doh menjadi bentuk bulat
 - Canai doh jangan terlalu nipis 
 - Masak doh diatas kuali leper tanpa minyak
 - Balik-balikkan dan tunggu masak
 - Hidang chappathi bersama sambal, kari atau pn sardin



Selamat Mencuba
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.