Sambal Sardin Kentang

Eriyana Che yan | 5:24 PM |
Sambal Sardin Kentang

Bahan-bahan: Blend
2 ulas bawang puith
2 ulas bawang kecil
sedikit belacan( ikut suka )
1 biji bawang besar di potong mayang
cili blend ( cili kering )6 sudu-ikut suka
air asam jawa( agak2 )
1 biji kentang direbus
1 tin sardin
minyak untuk menumis
garam,perasa/gula

Cara-cara:
tumiskan bahan2 blend hingga pecah minyak
masukkan air asam jawa
masukan sardin, kentang & bawang besar yg di mayang halus..
masukan garam & perasa tunggu hingga didih
siap untuk di hidangkan.

Selamat Mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Semur Tauhu

Eriyana Che yan | 5:12 PM |
Semur  tauhu..masakan orang jawa

Bahan-bahan:
.2 Keping Tauhu Putih( Lembut )
.3 biji bawang kecil ( Blend )
.2 ulas bawang putih ( Blend )
.1 sudu teh ketumbar ( serbuk )
.1 sudu teh jintan putih( serbuk )
.secubit ikan bilis ( Blend )
.1 inci kunyit hidup ( Blend )
.2 sudu makan kicap manis
.1 sudu kecil kicap pekat
.1 sudu kecil sos tiram
.minyak untuk menumis
.garam secukup rasa
.serbuk perisa/gula

Cara-cara:
.Tumiskan semua bahan2 yg di blend td serta serbuk ketumbar&jintan( hingga garing & naik bau )
.Masukan sos tiram,kicap manis & kicap pekat
.Masukan sedikit air( ikut suka ) tunggu hingga didih ,masukan garam & perisa & tauhu ( potong ikut suka)
.Siap untuk di hidangkan...

Selamat Mencuba...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ketam Bercili

Eriyana Che yan | 8:47 PM |

CHILI KETAM

Bahan-bahan
.1 kg ketam yang sederhana
.1 biji bawang besar dipotong bulat
.Garam dan perasa secukupnya
.Daun bawang untuk hiasan

Kisar/tumbuk
.5 ulas bawang putih
.40 gram lada kisar(cili kering)

Campuran sos cili
.3 sudu makan sos tiram
.2 sudu makan kicap cair

Cara-cara
.Bersihkan ketam dan goreng sebentar.
.Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan garam dan perasa.
.Selepas itu, masukkan ketam dan gaul hingga rata.
.Hiaskan dengan daun bawang.

Selamat mencuba




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tandoori Kurau

Eriyana Che yan | 8:21 PM |

TANDOORI KURAU

Bahan-bahan:
3 keping ikan kurau
1 biji limau purut
1 sudu besar halia (dicincang halus)
2 biji bawang putih (dicincang halus)
5 sudu besar yoghurt
1 sudu kecil serbuk cili 10 gm serbuk ketumbar
10 gm jintan halus
Setangkai daun ketumbar (dipotong halus)
Garam dan lada hitam secukup rasa
2 sudu besar minyak sapi

Cara - cara
• Gaul bawang putih, halia, yoghurt, serbuk cili, rempah, garam dan lada hitam dalam sebuah mangkuk.
• Ikan kurau dibersihkan dan perap sekurang-kurangnya tiga jam.
• Setelah itu, sapu sedikit minyak sapi dan panggang selama 15 hingga 20 minit.
• Hidangkan bersama roti atau nasi.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Kerapu Masak Stim

Eriyana Che yan | 8:04 PM |
Kerapu masak stim 

Bahan-Bahan
.1 ekor ikan kerapu
.1/2 batang lobak merah - potong ikut suka
.10 ulas bawang putih - ditumbuk
.5 ulas bawang merah - ditumbuk
.4 inci halia - di mayang halus
.3 sudu sos tiram
.1 sudu kicap cair
.2 sudu nampla
.1 sudu minyak bijan
.1 sudu gula dan garam
.1 batang serai - dititik

.3 biji limau nipis - diperap pada ikan


Cara Cara
• Ikan dibersihkan dan direndam di dalam air asam selama 5 minit , perap dengan limau nipis.
• Masukan semua bahan2 di atas
• Tuangkan ke atas ikan
• Kukus dengan api sederhana hingga bangkit baunya.






Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ikan Terubuk Masak Bombay

Eriyana Che yan | 7:57 PM |
IKAN TERUBUK MASAK BOMBAY

Bahan-Bahan
Bahan-bahan A :
1 ekor ikan terubuk - sederhana besarnya
8 tangkai lada kering - disangai dan dikisar
3 sudu makan ketumbar biji
sedikit kunyit serbok
sedikit garam

Bahan-bahan B
4 biji bawang besar - dipotong dadu
5 biji buah tomato - dipotong dadu
10 batang lada hijau - dihiris
50 gram daun ketumbar
3 sudu besar minyak sapi
sedikit garam

Cara Cara
• Sapukan 1/2 bahan A kepada ikan terubuk.
• Satukan 1/2 lagi bahan A dengan bahan B kemudian masukkan ke dalam periuk.
• Letakkan ikan diatasnya dan sedikit minyak sapi.
• Tutup periuk dan masak dengan api yang perlahan sehingga ikan masak.

Selamat Mencuba..




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ikan Tenggiri Masak Taucu

Eriyana Che yan | 7:55 PM |

Tenggiri Masak Taucu

Bahan-bahan
3 keping ikan tenggiri
3 sudu makan taucu
3 biji cili merah (dihiris)
3 biji lada hijau (dihiris)
1 biji bawang besar dipotong bulat
1/2 inci halia (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 mangkuk air asam jawa
sedikit serbuk kunyit
minyak
garam secukup rasa

Cara-cara
• Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing.
• Panaskan minyak, tumis cili merah, cili hijau, bawang besar, halia dan bawang putih.
• Masukkan taucu, setelah itu masukkan air asam jawa dan perasa biar sampai mendidih.
• Masukkan ikan tenggiri, angkat dan hidangkan

Selamat Mencuba..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ikan Pari Lemas

Eriyana Che yan | 7:45 PM |
IKAN PARI LEMAS

Bahan A:
1 bahagian ikan pari yang telah di potong (sederhana besar)
• di basuh bersih
• sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh di muatkan dengan ikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai, biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak balut hemper! supaya senang nak balut ikan pari tu.
• letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan dulu ikan tu releks)

Bahan B:
5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam batang mancis)
2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus
2 batang serai di mayang halus
1 helai daun limau purut di koyak empat
25 biji cili padi di mayang halus
halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang
1biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos minyak ikan
sedikit ajinamoto
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula

Bahan C:
10 biji limau kasturi

Cara memasak:
• Campurkan kesemua bahan B, dan gaul sehingga rata, kemudian masukkan kedalam bahan A.
• Barulah bahan C di perah keatasnya, balut ikan pari tadi dengan rapi dan kemas.

Selamat Mencuba..




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ikan Panggang Percik

Eriyana Che yan | 7:43 PM |
Ikan Panggang Percik


Bahan-bahan
.1 ekor ikan bawal dicuci bersih

Bahan-bahan Sambal Percik
.2 cm halia - blend
.10 ulas bawang merah - blend
.3 ulas bawang putih - blend
.2 cm kunyit hidup - blend
.2 batang serai - blend
.3 helai daun limau purut
.2 biji buah keras - blend
.3 biji cili padi - blend
.5 biji cili merah - blend
.3 cawan santan pekat (dari ¾ biji kelapa yang diparut)
.Jus dari sebiji limau nipis atau lebih
.Garam dan gula secukup rasa
.Minyak untuk menumis
.Beberapa helai daun pisang

Cara-cara
• Panaskan minyak dan tumis bahan blend sampai wangi.
• Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat. Masukkan garam, gula dan asam limau.
• Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan.
• Bungkus rapat-rapat dan dibakar 20 minit sampai masak.

Selamat mencuba..


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Keli Berlada

Eriyana Che yan | 7:40 PM |
Keli Berlada


Bahan-bahan:
3 ~ 4 ekor ikan keli salai
10 biji cili merah - blend
2 biji bwg putih - blend
1 inci halia - blend
1 ulas bawang besar - dimayang kasar
air limau kasturi
sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:
.Tumiskan bawang putih dan halia yang telah blend tadi hingga naik bau.
.Masukkan cili merah blend, garam dan gula, kacau dan biar sampai pecah minyak.
.Masukkan ikan keli salai & gaul hingga sebati.
.Masukkan bawang besar yang dimayang kasar.
.Curahkan air perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.

Selamat mencuba..


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ikan Kukus Cina

Eriyana Che yan | 7:38 PM |
IKAN KUKUS CINA

Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal / kembung
1 sudu makan minyak masak

Tumbuk
2 sudu makan tauchu
1 biji cili merah (dihiris)
ulas bawang putih (dicincang)

Perasa
1 sudu makan kicap manis

Cara-cara
• Tumiskan bahan-bahan yang hendak ditumis.
• Kemudian salutkan pada ikan dan kukus selama 10 minit.
Selamat Mencuba..




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ikan Bakar Sumbat

Eriyana Che yan | 7:28 PM |
Ikan Bakar Sumbat


Bahan-bahan
.3 ekor ikan cencaru(sederhana besar)
.sedikit minyak

Tumbuk
.5 ulas bawang merah
.2 ulas bawang putih
.6 tangkai cili merah
.1 inci kunyit hidup
.1 inci belacan bakar melaka
.garam & gula secukup rasa


Cara-cara
.Tumbuk cili merah, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup n belacan hingga lumat.
.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
.Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi ke dalam ikan yang telah di belah belakang
.Sapukan sedikit minyak pada ikan.
.Bakar sehingga ikan masak kira-kira 15 minit. Ikan siap dihidang. Sesuai dimakan dengan nasi.


Selamat mencuba..




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ikan Bawal Panggang Percik

Eriyana Che yan | 7:26 PM |
IKAN BAWAL PANGGANG PERCIK

Bahan-Bahan
600 g Ikan Bawal Hitam
1 camca besar kicap pekat
1 camca besar minyak masak
1 camca besar air asam limau
1/2 cawan pati santan
Sedikit garam

Bahan-bahan digiling
5 biji cili merah, diasingkan
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara membuat
• Lumur garam pada keseluruhan ikan bawal hitam.
• Satukan kicap pekat, minyak masak, air asam limau, santan, bahan-bahan yang ditumbuk halus ke dalam mangkuk lain dan kacau sebati.
• Tuang campuran kuah tadi pada permukaan ikan bawal dan panggang di atas pemanggang.
• Lakukan sekali lagi hingga ikan bawal dapat meresap bahan-bahan kuah tadi.

Selamat Mencuba..





Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Gulai Tempoyak Ikan Kembong

Eriyana Che yan | 7:21 PM |
GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBUNG

Bahan-bahan:
71 kg ikan kembung (dipotong dua)
1 ikat taugeh kasar
1 cawan tempoyak
1 batang serai 10 biji cili padi
Serbuk kunyit
Garam

Cara memasak:
• Masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.
• Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
• Masukkan serbuk kunyit dan garam
• Apabila mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.

Selamat Mencuba..





Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Gulai Nenas Ikan Kering Org Utara

Eriyana Che yan | 7:19 PM |
GULAI NENAS IKAN KERING ORANG UTARA

Bahan-bahan:
1 paket serbuk kari ikan / ikan kering
1 biji nenas
Isi / tulang ikan talang kering
Santan
garam
bawang merah
daun kari
minyak untuk menumis

Cara memasak :
• Ikan talang direndam.
• Rebus nenas yang telah dipotong bersama-sama dengan serbok kari sehingga hampir kering dengan api sederhana. Kemudian masukkan santan dan ikan talang tadi biarkan mendidih.
• Ketepikan. Garam bubuh kemudian sebab gulai tersebut mungkin telah masin dari isi ikan talang tersebut.(Rasa dulu)
• Bawang merah dimayang kemudian ditumis didalam kuali bersama-sama dengan daun kari.
• Setelah garing masukkan bawang bersama-sama minyak tadi ke dalam gulai ikan tadi.
• Kacau sebentar kemudian tutup periuk tadi.
• Siap dan boleh dimakan.

Selamat Mencuba...





Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Fish Fillet Sos Cendawan

Eriyana Che yan | 7:13 PM |
FISH FILLET SOS CENDAWAN

Bahan-Bahan
4 keping fish fillet
1/2 camca garam
2 camca serbuk lada hitam
2 sudu makan jus limau nipis
1 sudu makan mentega
1 sudu makan kunyit

Bahan Sos Cendawan
50 gm bawang -cincang kasar
100gm cendawan butang-hiris tipis
75 ml susu cair
1 camca lada sulah
1 sudu makan mentega
Sedikit garam

Cara Cara
• Lumur fillet dengan garam,lada hitam, kunyit dan jus limau nipis

Perap 30 minit. Panaskan mentega, goreng fillet hingga kekuningan.

Untuk menyiapkan sos:
• Panaskan mentega, tumis bawang cincang dan cendawan hingga layu.
• Masukkan susu cair, kacau rata. Masukkan garam dan lada sulah.
• Masak hingga mendidih, siram dan tuang ke atas fillet.

Selamat Mencuba...


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Botok Ikan

Eriyana Che yan | 7:11 PM |
BOTOK IKAN

Bahan-bahan
1 ekor ikan tenggiri yang sederhana
2 biji bawang besar

5 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
25 biji lada padi
sedikit belacan
6 biji buah keras
kunyit, halia dan cekur sebesar ibu jari
1 batang serai (dititik)
lengkuas sebesar ibu jari (dititik)
1 sudu makan ketumbar
1/3 sudu makan jintan halus
santan secukupnya dari 3/4 biji kelapa
garam dan perasa secukupnya

Cara-cara
• Siang dan bersihkan ikan. Dipotong sederhana.
• Kisar semua bahan kecuali serai dan lengkuas.
• Panaskan kuali. Setelah minyak panas, masukkan serai dan lengkuas.
• Tumis bahan yang dikisar sehingga garing.
• Masukkan santan, garam dan perasa.
• Setelah mendidih masukkan ikan.

Selamat Mencuba..




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Bawal Kampung

Eriyana Che yan | 7:06 PM |
BAWAL KAMPONG

Bahan-bahan
2 ekor ikan bawal sederhana (dibersihkan dan goreng garing)
1 batang serai dititik
1 cawan santan
2 helai daun limau perut
garam dan gula secukupnya

Tumbuk
4 sudu makan cili kisar
lengkuas sebesar ibu jari
2 biji buah keras
10 biji bawang kecil

Cara-cara
• Panaskan minyak dan masukkan serai hingga wangi.
• Tumis bahan kisar hingga garing.
• Masukkan santan, garam, gula dan daun limau.
• Setelah mendidih, masukkan ikan

Selamat mencuba...




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Asam Pedas Ikan Pari

Eriyana Che yan | 6:52 PM |
Asam Pedas Ikan Pari

Bahan-bahan
.1600g ikan pari (dipotong enam)
.1 tangkai bunga kantan (dipotong dua)
.2 tangkai daun kesum
.jus asam jawa
.Garam & Gula secukupny
.Sedikit halba biji
.Minyak untuk menumis

Blender
.15 batang lada kering
.1 sm kunyit hidup
.1 biji bawang besar
.6 biji bawang merah
.6 biji bawang putih
.1 sudu teh lada hitam biji
.1 sudu teh jintan putih
.2 inci belacan bakar melaka

Cara-cara
• Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg blender
• Masukkan ikan pari dan masak sehingga kecut selama 2-3 minit.
• Masukkan bunga kantan yang dipotong dua serta daun kesum.
• Campurkan jus asam jawa dan biarkan hingga mendidih.
• Masukkan bahan-bahan perasa dan hidangkan bersama bunga kantan yang dihiris halus.

Selamat Mencuba...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Shabsuka

Eriyana Che yan | 6:49 PM |
SHABSUKA

Bahan-bahan
1/2 kg daging kisar
4 sudu makan rempah kari
3 sudu makan bawang kisar
1 sudu makan cili kisar
1 sudu kecil bawang putih kisar
1 biji bawang besar dipotong dadu
sedikit halia dihiris
3 sudu makan tomato puree/sauce
5 biji buat tomato dipotong dadu
2 biji telur
1 tangkai cili hijau

Cara-cara
•Tumis rempah kari dan bahan2 yang dikisar.•Dah garing, masukkan bawang yg telah dipotong dadu dan tomato sos, kemudian masukkan daging kisar.
•Agak-agak dah masak, taruk pula buah tomato. Barulah pecahkan telur.

Selamat Mencuba...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Pencok @ Acar Daging

Eriyana Che yan | 6:46 PM |
PENCOK@ACAR DAGING

Bahan-bahan
1/2 kg. daging lembu
2 cawan pati santan
7 ulas bawang merah
2 - 3 sudu besar lada hitam
2 sudu besar kerisik (sebaiknya dibuat sendiri- tumbuk hingga keluar sedikit minyak sahaja)
3 biji limau kasturi
2 batang serai
1 inci lengkuas
Sedikit garam

Cara membuatnya
• Potong daging besar-besar@ ikut suka•Rebus daging bersama serai dan lengkuas yang telah dititik serta sedikit garam.
• Setelah daging empuk, hiris nipis-nipis. Masukkan daging ke dalam sebuah bekas yang agak besar bagi memudahkan kerja-kerja menggaul.
• Hiris bawang merah.
• Tumbuk lada hitam hingga benar-benar hancur.
• Masukkan santan, bawang merah yang telah dihiris, lada hitam, kerisik, garam dan air limau kasturi ke dalam bekas yang berisi daging dan digaul mesra. Pastikan pencok berasa lemak, masin, pedas dan masam yang seimbang.

Note:
Pencok Daging ini hendaklah dimakan segera atau dimasukkan ke dalam peti ais kerana ia menggunakan santan mentah

Selamat mencuba...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nehari -Kari Kambing Kashmir

Eriyana Che yan | 6:43 PM |
NEHARI (KARI KAMBING KASHMIR)

Bahan-bahan:
1 camca besar garam masala
4 ulas bawang putih dicincang halus
2 cm halia dicincang halus sedikit garam
2 camca kecil serbuk cili
1 camca besar serbuk ketumbar
1/2 camca kecil serbuk buah pala
1 camca besar serbuk jintan kasar
1 camca besar paparika
4 labu bawang besar dihiris nipis

1kg daging kambing didadu ( Bahagian peha @ ikut suka )
150ml Tairu
2 camca besar tomato puri
1/2 cawan kacang dhal direbus sampai lembut dan dimesin
1/2 cawan daun ketumbar dicincang halus
2 biji cili hijau dihiris
Minyak Vesawit untuk menggoreng
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara memasak:
• Gaulkan daging kambing dengan sedikit garam dan garam masala dan goreng sebentar. Keluarkan dari periuk dan asingkan. Dalam periuk yang sama tumis bawang besar sampai kuning dan garing lalu di masukkan semula daging tadi.
• Masukkan semua bahan-bahan yang lain ke dalam daging kecuali dhal dan kacau rata dan dikecutkan selama 10 minit.
• Masukkan air dan Dhal didihkan sampai empuk. Tambahkan garam dan taburkan daun ketumbar dan cili hijau.

Selamat mencuba...




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Daging Taco

Eriyana Che yan | 6:39 PM |
DAGING TACO

Bahan-bahan
500 gm daging cincang
2 biji bawang besar kuning dipotong dadu
4 biji bawang putih dicincang
1 peket serbuk taco (boleh dijumpai di pasaraya seperti carrefour)
8 keping tortilla (roti seperti capati)

1 tin besar tomato yang telah dibuang kulit dalam tin (tomato ini diasingkan kepada dua bahagian dengan nisbah 1:2)
Parutan keju cheddar
Bahan-bahan sos
2 bahagian tomato dalam tin
1 biji bawang besar dikisar
2 biji bawang putih dikisar
1/2 sudu kecil rempah thyme dan basil

Cara membuat sosnya.
• Tumiskan bawang besar dan bawang putih yang dikisar.
• Masukkan tomato dan rempah thyme dan basil.
• Biarkan ia pekat dan perasakan ia dengan garam dan gula.

Cara membuatnya.
• Tumiskan bawang besar yang didadu bersama bawang putih.
• Apabila telah naik bau masukkan daging cincang dan goreng. Masukkan sepeket taco seasoning mix.
• Masukkan 1 bahagian tomato.
• Tumis hingga pekat. Perasakan dengan garam dan gula.
• Setelah masak balutkan daging ke dalam tortilla dan susunkan ia dalam bekar pembakar.
• Kemudian lapiskan ia dengan sos tomato yang dimasak tadi.
• Taburkan keju cheddar parut ke atas lapisan daging dan tomato tadi.
• Bakarkan ia ke dalam oven yang bersuhu 180 darjah celcius selama 10 minit.

Selamat Mencuba...


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Daging Masak Arab

Eriyana Che yan | 6:37 PM |
DAGING MASAK ARAB

Bahan-Bahan
1/2 kilo daging kambing dipotong kecil
1/2 kilo bawang besar dipotong bulat
2 sudu besar kicap masin
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu kecil lada hitam
sedikit garam dan gula jika suka

Cara Cara
• Masukkan semua bahan dalam periuk, masak daging hingga empuk dan pekat, di atas api yang kecil.
• Hidang bersama roti perancis atau roti naan.

Selamat Mencuba...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Daging Goreng Pattaya

Eriyana Che yan | 6:32 PM |
DAGING GORENG PATTAYA

Bahan-bahan
500 gm daging "Top Side" bahagian peha dihiris nipis
1 labu bawang besar dihiris nipis
4 helai daun limau purut
beberapa helai daun selasih (Thai Basil)
segenggam daun ketumbar dicincang kasar
1 batang serai dititik
2 tangkai daun bawang dihiris nipis
sedikit gula
minyak untuk menggoreng

Tumbuk
3 ulas bawang putih
10 batang cili padi
2 batang cili merah

Perasa
2 sudu besar sos ikan 1 sudu besar sos tiram

Cara-cara
• Panaskan minyak dan tumiskan serai, cili padi dan cili merah sampai wangi.
• Masukkan daging, sos tiram, sos ikan, sedikit gula dan bawang besar.
• Sebelum diangkat masukkan daun limau purut, selasih dan ketumbar.

.Selamat Mencuba...




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Daging Goreng Ketumbar

Eriyana Che yan | 6:26 PM |
DAGING GORENG KETUMBAR

Bahan-bahan
250 g daging batang pinang
1 sudu besar minyak jagung
2 ulas bawang putih dihiris
2 sudu kecil serbuk ketumbar
Garam secukup rasa
1/2 sudu kecil lada hitam
Sedikit daun ketumbar

Cara membuatnya
• Potong daging nipis-nipis dan rebus hingga lembut.
• Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
• Sejat daging dan goreng dengan bawang hingga garing.
• Taburkan serbuk lada hitam, garam dan lada hitam.
• Masukkan daun ketumbar dan angkat

.Selamat Mencuba..


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Black Pepper Steak

Eriyana Che yan | 6:17 PM |
BLACK PEPPER STEAK

Bahan-bahan:
1/2 kg daging (sebaik-baiknya batang pinang)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu teh lada hitam biji (boleh juga ganti dengan 1/2 sudu teh lada serbuk, tapi rasanya kurang oomph!)
1 batang lobak merah (dihiris menyerong setebal 1/2 inci)
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
1 ulas bawang besar (dihiris membulat setebal 1/4 inci)
1/2 cawan cendawan butang (kalau yang sebiji-sebiji tu, belah dua. Kalau yang dah siap hiris, tak payah buat apa-apa lagi dah)
1 biji buah tomato (dibelah 4 atau 6)
1/2 sudu teh tepung jagung dicampur dengan 2 sudu besar air (untuk memekatkan kuah)
1/2 sudu teh gula atau secukup rasa
2 sudu besar minyak masak • Sementara daging dimasak, goreng bawang besar hingga layu. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah ini dengan buah tomato.
• Apabila daging dah empuk, masukkan bawang besar dan tomato berserta minyaknya, cendawan butang, campuran tepung jagung dan gula secukup rasa.
• Masak atas api kecil selama 3 - 5 minit lagi.
• Siap untuk dihidang.

Tips:
Stik ini enak dimakan bersama "garlic toast" dan french fries.

.Selamat Mencuba...


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Goreng Keju

Eriyana Che yan | 6:12 PM |
nasi goreng keju

Bahan-Bahan
.5 camca besar minyak masak
.250 gm udang di basuh dan di kupas
.200 gm isi ayam di potong dadu
.300 gm sotong,di basuh dan di potong ikut suka
.3 mangkuk nasi
.1/2 camca teh lada sulah
.1 camca besar daun limau purut di carik
.3 biji telur di dadar dan di carik
.100 gm keju kraf di carik

Bahan-bahan untuk di kisar:
.150 gm bawang besar
.6 tangkai cili
.150 gm udang kering di basuh dan di rendam 5 minit
.2 cm kunyit

*Hiasan:
150 gm keju kraf di carik
Cili,bawang dan daun saderi di mayang
Bawang goreng

Cara Memasak
.Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah di kisar
.Masukan udang,ayam dan sotong lalu di kacau
.Masukan nasi,lada sulah,daun limau purut dan akhir sekali telur dadar dan keju yang telah di carik
.Hias dan hidangkan panas

Selamat mencuba..




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Pudina

Eriyana Che yan | 6:06 PM |
Nasi Pudina

Bahan - bahan
.3 cawan nasi 
.1 ikat daun pudina - basuh dan hiris halus
.2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
.2 ulas bawang merah - dimayang
.2 keping ikan tenggiri yang besar - dibakar dan hancurkan
.1 labu bawang besar - dimayang
.3 sudu besar kerisik
.Garam dan air rendaman asam keping secukup rasa

Cara Memasak
.Deraikan nasi.
.Gaulkan dengan lada hitam tumbuk, ikan bakar, pudina, kerisik, bawang merah, garam dan air asam keping.
.Gaul rata.tanak mcm biase

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Urap Ayam

Eriyana Che yan | 3:14 PM |
URAP AYAM

Bahan-Bahan
.8 btg lada merah - dikisar
.4 btg cili padi - dikisar
.8 biji bawang merah - dikisar
.3 ulas bawang putih - dikisar
.2 btg serai - dikisar
.2 helau daun limau - dikisar
.6 biji buah keras - dikisar
.1/4 cawan minbyak sayur
.3 sdm sos ikan
.4 sdm gula jawa / melaka
.2 biji limau nipis - diambil jusnya
.Santan dari sebiji kelapa

Bahan-bahan untuk urap :
.2 keping tahu - didadu dan digoreng
.1/2 biji timun - dihiris
.4 keping tempe - didadu dan digoreng
.1/4 biji nenas - dihiris
.10 btg kacang panjang - dihiris dan dicelur
.2 helai daun kunyit - dihiris
.8 keping isi ayam - dipotong dan digoreng
.1/2 biji kelapa - diparut dan digoreng
.1 cawan bawang goreng
.1 ikat kangkong - dipotong dan dicelur

Cara Cara
• Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.
• Masukkan santan dan biarkan ianya mendidih sampai pekat.
• Kemudian masukkan gula jawa, sos ikan dan jus limau.
• Padamkan api, sejukkan sos tadi sebelum digaulkan dengan bahan-bahan urap tadi.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Rendang Ayam

Eriyana Che yan | 3:11 PM |
Rendang Ayam

Bahan-bahan
.1 ekor ayam (potong 12)
.3 sudu kerisik
.2 helai daun kunyit (diracik halus)
.2 batang serai (titik)
.Santan secukupny
.Garam & gula melaka secukup rasa
.Minyak utk menumis

Blender
.15 biji cili kering
.10 ulas bawang merah
.5 ulas bawang putih
.5 inci halia
.8 inci lengkuas
.1 sudu  makan biji ketumbar
.1 sudu teh jintan manis
.1.sudu teh jintan putih

Cara-cara
.Tumis bahan blender n serai hingga naik bau.
.masukkan santan n sedikit air.
.Bila mendidih masukkan ayam, garam, gula melaka n gila pasir.
.Bila kuah agk pekat,masukkan kerisik
.Siap untuk di hidang

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Paella Ayam

Eriyana Che yan | 3:09 PM |
PAELLA AYAM

Bahan-Bahan
.6 keping isi ayam
.1/2 biji lada benggala
.1 sudu tepung gandum
.1 camca paprika
.1/4 cawan minyak zaitun
.100 gm mentega
.1 biji bawang besar -potong dadu
.2 biji kentang- potong dadu
.3 ulas bawang putih- cincang halus
.1 cawan kacang kuda
.10 biji cendawan butang
.2 camca koma-koma
.1 camca serbuk kunyit
.segenggam daun ketumbar
.4 tangkai daun bawang-di hiris
.2 cawan beras Arborio atau Basmati
.3 cawan stok ayam
.garam secukup rasa
.2 biji kentang- potong dadu
.3 ulas bawang putih- cincang halus
.1 cawan kacang kuda

Cara Cara
.Panaskan minyak zaitun dan mentega.
.Goreng ayam yang telah dilumur dengan serbuk paprika dan tepung gandum.
.Masukkan bawang besar, bawang putih dan cendawan, tumis sebentar.
.Masukkan bahan-bahan yang lain. Kacau sebentar dan tuang air rebusan serta garam.
.Masak sehingga air kering. Tutup dengan kertas timah, kecilkan api dan biarkan masak selama 10 minit.
.Siap dihidang

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Opor Ayam

Eriyana Che yan | 3:02 PM |
Opar Ayam

Bahan-bahan
.1 ekor ayam - dipotong 8
.3 sudu  air asam jawa pekat
.300ml pati santan
.2 helai daun limau purut
.3 batang serai - di titik
.garam dan gula secukup rasa

Bahan blender
.5 biji bawang merah
.2 ulas bawang putih
.3 sudu  ketumbar
.1 sudu jintan manis
.3 biji buah keras
.2 sudu serbuk rempah opor


Cara-cara
.Satukan ayam, air asam jawa, bahan blender dan masakkan hingga air ayam kering.
.Masukkan santan, daun limau purut dan serai. Kacau hingga kuahnya pekat.
.Masukkan garam dan gula secukup rasa
.Siap untuk di hidang

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Tandoori

Eriyana Che yan | 2:59 PM |
AYAM TANDOORI

Bahan-bahan
.1 ekor ayam - dipotong empat

Tumbuk
.200g bawang besar
.30g bawang putih
.30g halia muda

Perasa
.1 sudu teh pewarna kuning
.1 sudu teh pewarna merah
.200g jus limau
.120g serbuk cili
.10g garam masala
.5 sudu yogurt asli
.Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
.Campurkan semua bahan untuk ramuan tandori pada ayam yang telah dipotong empat dibersih dan buang kulit.
.Perapkan dengan ramuan tandori untuk semalaman.
.Bakar dalam ketuhar tandori atau ketuhar biasa pada 230c untuk 20 minit.
.Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Goreng Satay

Eriyana Che yan | 2:59 PM |


Bahan-bahan
.1 kg isi ayam
.3 cawan air
.5 biji limau nipis - ambil jus

Tumbuk
.3 biji bawang besar
.8 ulas bawang putih
.2 1/2 sudu makan cili kisar
.1 sudu makan ketumbar
.1 sudu makan jintan manis
.4 inci kunyit hidup
.2 batang serai
.4 inci lengkuas

Perasa
.20g asam campur dengan 1/2 cawan air
. Garam dan gula merah secukupnya

Cara-cara
• Panaskan oven ke 175oC.
• Tumis bahan kisar selama 2 minit dan masukkan air asam, setelah mendidih masukkan ayam.
• Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga kuahnya pekat. Masukkan garam dan gula merah.
• Bakar ayam selama 10 minit.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Panggang

Eriyana Che yan | 2:56 PM |
AYAM PANGGANG

Bahan-bahan
.2 ekor ayam - 1.5 kg tiap-tiap seekor (dibersihkan dan dibelah dua)
.3/4 cawan marjerin
.2 biji bawang besar (diparut)
.1.2 litre air
.2 keping asam gelugur

Tumbuk
.4 ulas bawang putih
.2 inci halia
.2 tangkai daun ketumbar (dicincang)

Perasa
.Garam & lada sulah secukup rasa
.Air daripada 2 biji limau nipis
.1 sudu teh buah pala parut
.2 sudu teh kicap cair
.2 sudu besar kicap pekat
.Garam secukup rasa
.Sedikit gula

Cara-cara
.Sapukan bahan perasa pada ayam hingga rata. Ketepikan ayam selama 2-3 jam.
.Panggang ayam sehingga perang keseluruhannya. Ketepikan.
.Pijarkan marjerin di atas api yang sederhana. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga layu.
.Masukkan baki bahan kecuali daun ketumbar.
.Masukkan ayam. Biarkan mendidih perlahan-lahan sehingga ayam menjadi empuk dan hanya sedikit kuah sahaja yang tinggal.
.Tambahkan bahan perasa secukup rasa. Angkat kuali dari api.
.Sendukkan keluar dan hidangkan panas-panas.
.Hiaskan dengan daun ketumbar.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Panggang Madu

Eriyana Che yan | 2:54 PM |
AYAM PANGGANG MADU

Bahan-bahan
.1kg kepak ayam
.1 senduk besar minyak bijan
.2 senduk besar madu (kalau u suka manis, tambahkan lagi )
.Sedikit serbuk lada sulah (sesuka hati, siapa yang suka pedas, tambahlah lagi)
.Sedikit garam secukup rasa

Cara-cara
.Gaulkan ayam bersama madu, minyak bijan, serbuk lada sulah & garam hingga rata.
.Perapkan semalaman atau lebih dan selepas tu, boleh lah dipanggang ayam tu.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Masak Merah@Corner

Eriyana Che yan | 2:52 PM |
Ayam Masak Merah@Corner

Bahan-bahan
.1 ekor ayam kecil dipotong 8
.5 sudu makan tomato puree
.4 biji tomato-potong dadu
.garam dan gula secukup rasa
.2 btg serai-di titik
.Sedikit santan
.1 tin kacang peas
.1 tangkai daun ketumbar utk hiasan
.15 biji gajus-di goreng

Bahan-bahan (blend)
.10 sudu cili blend
.2 biji bawang besar
.4 ulas bawang merah
.6 ulas bawang putih
.2 inci halia
.3 batang serai
.5 inci lengkuas
.5 biji gajus

Cara-cara
.Goreng ayam 3/4 masak
.Tumis bahan blend n masuk serai titik,masukan tomato puree,tomato biji
.Masukan ayam n santan.
.Tunggu kuah pekat
.Masukkan kacang peas n gajus goreng
.Taburkan daun ketumbar
.Siap untuk dihidang

Ayam Masak Merah@Corner

Selamat Mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Masak Lemak

Eriyana Che yan | 2:52 PM |
AYAM MASAK LEMAK

Bahan-bahan:
.1 ekor ayam
.30 ulas cili api/padi (ikut suka - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit)
.1 inci kunyit hidup
.2-3 batang serai (dititik)
.Santan (dr sebiji kelapa)
.2-3 ulas bawang putih & merah (utk ayam bandar saja - hilangkan bau hanyir)

Cara memasak:
• Tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang putih & merah selumat2nya..
• Bahan (1) tadi digaulkan dgn ayam didlm kuali beserta serai yang dititik
• Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra hingga kering airnya
• Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
• Perisakan dgn garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure)
• Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..

*Nota:
.Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Masak Cendawan Ala Cina

Eriyana Che yan | 2:50 PM |
AYAM MASAK CENDAWAN ALA CINA

Bahan-bahan:
.1/2 ekor ayam - potong ikut suka
.8 keping Cendawan hitam - direndam 1/2 jam (dihiris memanjang)
.1 inci halia - dihiris
.1 biji bawang besar - dihiris
.6 ulas bawang putih - dicincang
.4 ~ 5 tangkai cili padi - dititik
.Sedikit kicap lemak manis
.Sedikit sos tiram

Cara memasak:
.Panaskan minyak dan tumis halia. Bila dah naik bau (halia dah kekuningan) angkat halia dan buang. Kalau tak buang pun tak apa.
.Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Tumis hingga naik bau baru masukkan ayam. Kacau sekejap.
.Masukkan kicap dan sos tiram. Kuantiti kicap terpulang.
.Bolehlah letak garam sedikit. Kacau.
.Selepas tu, masukkan air secukupnya (dalam 2 cawan biasa).
.Bila dah mendidih baru masukkan cendawan. Kecilkan api dan biarkan hingga kuahnya pekat.
.Siap dihidang

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Masak Botok Seri Sarawak

Eriyana Che yan | 2:48 PM |
AYAM MASAK BOTOK SERI SARAWAK

Bahan-Bahan
.400 g isi ayam segar (dipotong mengikut sesuka hati)
.2 batang serai - dititik
.5  biji bawang merah - hiris nipis
.3 ulas bawang putih - hiris nipis
.3 inci halia - tumbuk
.5 inci lengkuas- tumbuk
.3 inci kunyit hidup - tumbuk
.4 biji buah keras - tumbuk
.5 biji cili kering - tumbuk
.1 sdm kerisik
.4 helai daun kunyit - hiris halus
.2 helai daun mengkudu - hiris halus
.Garam & gula
.1 cawan susu rendah lemak
.Minyak untuk menumis
.2 helai daun pandan
.2 batang buluh bersaiz sederhana (20 sm.) - panjang.

Cara-cara
.Tumiskan serai, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup dan buah
• keras, kemudian, masukkan kerisik, cili kering, gula dan garam.
.Masukkan isi ayam tadi dan digaul sampai sebati.
• Masukkan daun mengkudu dan daun kunyit, kemudian masukkan susu rendah lemak dan
• kacau sehingga sebati.

.Selamat Mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Kurma

Eriyana Che yan | 2:47 PM |
AYAM KURMA

Bahan-bahan

600 gm ayam
2 biji ubi kentang dipotong empat
1 biji bawang besar dipotong empat
2 sudu besar kerisik
santan pekat semangkut
gula dan garam secukup rasa
sedikit kayu manis dan bunga lawang
minyak untuk masak

Tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1.5 packet kecil rempah kurma Adabi
Cara-cara
• Panaskan minyak dan tumiskan kayu manis dan bunga lawang.
• Masukkan bahan yang ditumbuk yang telah digaul rata bersama rempah kurma, tumis sehingga naik bau wangi.
• Masukkan ayam yang telah dipotong, kacau sehingga setengah masak.
• Masukkan santan pekat, kacau sekejap.
• Masukkan kerisik dan kacau rata, tunggu sehingga mendidih dan ayam masak sepenuhnya.
• Masukkan ubi kentang dan bawang yang dipotong, tunggu sehingga lembut.
• Masukkan garam secukup rasa serta sedikit gula.

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Masak Kicap

Eriyana Che yan | 2:46 PM |
Ayam Masak Kicap

Bahan-Bahan
.1 ekor ayam muda (dibuang kulit potong 12)
.4 biji bawang besar (dikisar halus)
.6 ulas bawang putih (dikisar halus)
.3 sm halia (dikisar halus)
.Sedikit serbuk lada putih
.3 sudu kicap manis
.1 sudu kicap pekat
.Garam & gula secukupnya
.minyak utk menumis

Cara Cara
.Goreng ayam setengah masak. Ketepikan.
.Tumiskan bahan kisar dan tuangkan sedikit air.
.Masukkan kicap manis & kicap pekat
.Masukkan ayam goreng n bahan perisa.
.Tunggu seketika
.Siap dihidang

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Masak Bijan

Eriyana Che yan | 2:44 PM |
AYAM KEPAK MASAK MINYAK BIJAN

Bahan -bahan:
Beberapa ketul kepak ayam/drumstick ke apa2 lah
Sesame oil/Minyak bijan
Serbuk lada hitam
Fish sauce/Sos ikan
Bawang putih 5 ulas ( Potong nipis2)
Sos tiram

Cara memasak:
• Lumurkan ketul2 ayam tu dgn minyak bijan, sos tiram, sos ikan(jgn banyak sesangat - secukup rase). Campurkan bawang putih yg dihiris. Perapkan lbh kurang 1 jam.• Sejam kemudian angkat, taburkan serbuk lada hitam (terpulang ikut kepedasan).
• Panaskan oven, Masukkan dalam oven lbh kurang 30 minit. Setiap 10 minit hendaklah tambah sos ikan terhadap ketul ayam tadi.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Hitam Manis

Eriyana Che yan | 2:43 PM |
AYAM HITAM MANIS

Bahan-Bahan
4 ketul Peha ayam spring (tanpa lemak)
10 biji Shiitake cendawan
2 biji Kentang (bersama kulit)
2 sdm Campuran halia dan lengkuas yang telah digiling halus
1 biji Bawang besar (dimayang)
1 sdm Bawang putih dan kacang merah (digiling halus)
2 sdm Sos lada
2 sdm Kicap pekat manis
1 sdt Serbuk rempah tumis
1 gelas Air sejuk

Cara Cara
• Ayam digaul dengan halia, lengkuas, sos lada dan garam.
• Masukkan kentang, cendawan, bawang besar, bawang putih, sos lada, kicap, serbuk rempah dan digaul.
• Masukkam sedikit air dan masak selama 10 minit.

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Goreng Madu

Eriyana Che yan | 2:42 PM |
AYAM GORENG BERMADU

Bahan-bahan
1 ekor ayam seberat 1.5kg (dipotong lapan)
minyak untuk menggoreng
120g gajus

Perasa
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar madu
2 sudu besar kicap

Cara-cara
• Gaul ayam bersama serbuk lada hitam, madu dan kicap.Perap selama 1 jam.
• Panaskan minyak dan goreng ayam itu sehingga garing.
• Kemudian goreng pula gajus itu dan ketika menghidangkannya,tabur gajus itu ke atas ayam dan hiaskan dengan hirisan timun.Hidangkan panas-panas.

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Golek Seri Pahang

Eriyana Che yan | 2:40 PM |
AYAM GOLEK SERI PAHANG

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan)
300 gm bawng merah (dikisar halus)
5 cm halia (dititik)
2 sudu besar rempah kari ayam 2 keping asam gelugur 2 biji kelapa parut (diperah 3 cawan santan)
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:
• Satukan bawang merah, serai, serbuk kari, garam, gula, asam gelugur dan santan di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit.
• Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam dan kacau dari semasa ke semasa sehingga ayam separuh masak.
• Angkat ayam kemudian panggang di atas bara api selama 10 minit. Semasa dipanggang, balik-balikkan ayam sambil disiram kuah yang selebihnya.
• Bila masak, bolehlah dihias mengikut citarasa tersendiri.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Gajus Mikro

Eriyana Che yan | 2:39 PM |
AYAM GAJUS MIKRO

Bahan-Bahan
500 g isi ayam (tanpa kulit)
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 sudu besar kicap cair

1 sudu kecil serbuk lada hitam
100 g kacang gajus goreng
1 biji lada jepun hijau dipotong dadu
1 biji cili merah dihiris
2 sudu besar minyak
5 sudu besar jus lemon
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk perasa ayam
air secukupnya

Cara Cara

Cara untuk Memasak Ayam:
• Ratakan minyak di mangkuk mikro. Masukkan isi ayam dan gaul dengan 2 sudu besar jus lemon.
• Taburkan serbuk lada hitam dan bawang besar.
• Masak di dalam ketuhar gelombang mikro selama 9 – 12 minit pada panas sederhana.

Cara untuk membuat Sos:
• Campurkan secawan air dengan tepung tepung jagung, mentega, serbuk perasa ayam dan 3 sudu besar jus lemon. Kacau hingga sebati.
• Masak di dalam ketuhar gelombang mikro selama 90 – 120 saat pada panas sederhana.

Cara untuk menyediakan Ayam Gajus Mikro:
• Tuangkan sos dan ratakan di atas ayam. Taburkan kacang gajus.
• Hidangkan dengan hiasan lada jepun dan cili.

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Beriani

Eriyana Che yan | 2:35 PM |
AYAM BERIANI

Bahan-bahan
1 ekor ayam dibelah empat
1 tin susu cair
2 sudu besar rempah beriani
1 sudu besar madu
sedikit daun pudina, tomato untuk hiasan
minyak sapi untuk menumis

Tumbuk
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Sedikit halia

Cara-cara
• Bersihkan ayam dan goreng separuh masak.
• Tumis bahan yang telah ditumbuk hingga ada bau.
• Masukkan rempah beriani, cili, bawang goreng yangtelah diramas, telur rebus, madu dan susu cair.
• Tambahkan sedikit air. Kemudian masukkan ayam.
• Tambah garam untuk menyedapkan rasa. Bila pecah minyak, baru padamkan api.

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Bercili Masak Ketumbar

Eriyana Che yan | 2:34 PM |
AYAM BERCILI MASAK KETUMBAR

Bahan-bahan:
1/2 kg ayam
Serbuk kunyit gaulkan
Sedikit garam
6 biji bawang kecil
3 ulas bawang putihditumbuk lumat
sedikit halia
4 sudu besar biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis di mesin halus
4 sudu besar cili mesin/cili boh
2 asam keping

Cara memasak:
• Goreng ayam sehingga garing. Setelah garing bolehlah diangkat dan ketepikan.
• Tumiskan bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau kedalam minyak lebihan ayam tadi (agak-agak minyak dengan bahan yang hendak dibuat sambalnya). • Masukkan cili mesin/cili boh sehingga pecah minyak.
• Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dimesin. Jika nampak pekat tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).
• Masukkan asam keping, sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan. Hidangkan

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Ayam

Eriyana Che yan | 2:32 PM |
3. AYAM

Bahan-Bahan
1 ekor ayam (dibuang kulitnya)
2 mangkuk air
½ biji buah pala
1 tin oats kecil
1 ½ cawan minyak jagung/minyak sayur
1 cawan kacang pis
3 batang cili merah (dihiris)
2 batang daun sup dan daun bawang (dihiris)
½ sdt garam

Cara Cara
• Rebuskan ayam bersama dua mangkuk air dan ½ biji buah pala dan sedikit garam secukup
• rasa.
• Setelah empuk ayam, diangkat dan ditoskan ayam tadi. Kemudian disiat-siatkan isinya dan
• dikisarkan kasar sedikit.
• Air rebusan ayam tadi dipanaskan lagi hingga mendidih, setelah mendidih masukkan oats
• dan kacau masak dan sebati.
• Setelah masak oats tadi, masukkan isi ayam, minyak dan jagung gaul hingga rata dan pekat.
• Apabila nampak ianya bergetil dan diangkat dituangkan kedalam mangkuk kaca dan tekan
• sehingga rata.
• Taburkan kacang pis, lada merah, daun sup dan daun bawang diatasnya.

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Stir Fried Bee Hoon N Mushroom

Eriyana Che yan | 2:31 PM |
STIR-FRIED BEE HOON WITH MUSHROOM

Bahan-Bahan
200 gm Beehoon –direndam hingga lembut
1 sudu makan Tepung jagung – dicampur dengan air
300 ml Pati ayam

A)
1 ulas Bawang – dihiris
2 ulas Halia muda
2 ulas Bawang putih – ditumbuk

B)
2 sudu makan Sos tiram
1 sudu teh Minyak bijan
1 sudu makan Sos cili
1/2 sudu makan Lada hitam – ditumbuk

C)
100 g Cendawan oyster
100 g Cendawan Japanese
100 g Kailan
1 biji Telur

Cara Cara
• Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan A hingga harum dan masukkan pati ayam.
• Masukkan bahan-bahan B dan biarkan ia mendidih.
• Masukkan serbuk perasa jika perlu.
• Masukkan bahan-bahan C.
• Setelah mendidih, tutup api dan masukkan telur.

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Spaghetti Seafood

Eriyana Che yan | 2:29 PM |
SPAGHETTI SEAFOOD

Bahan-bahan
1 packet Spaghetti direbus
2 ekor sotong dipotong kecil
400 gm udang hidup
6 ulas bawang putih dihiris
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 biji lada besar dihiris (capsicum)
5 biji lada merah dihiris
minyak zaitun 1 cawan
garam secukup rasa

Cara-cara
• Gorengkan bawang putih, lada besar dan cili merah selama 8-10 minit.
• Masukkan udang dan sotong.
• Kemudian masukkan lada sula, garam dan serbuk lada hitam.
• Masukkan spaghetti dan goreng selama 10 minit.
• Hiaskan dengan daun parsley.

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Pasta Penne 3 Warna

Eriyana Che yan | 2:27 PM |
PASTA PENNE 3 WARNA

Bahan-Bahan
500 gm pasta penne 3warna
1 biji bawang besar - cincang kasar
2 sudu makan minyak zaitun
2 ulas bawang putih
2x425 gm tomato dalam tin-potong kasar
500 gm cendawan butang
2 sudu parsley segar -dicincang
garam dan serbuk lada hitam

Cara Cara
• Bersihkan cendawan, hiris tipis-tipis
• Panaskan minyak, tumis bawang dan bawang putih. Kacau selama 6 minit, kacau sekali-sekala hingga warnanya kekuningan. Kecilkan api, tutup kuali dan didihkan selama 15 minit.
• Masukkan tomato dan jusnya, serta cendawan. Biarkan mendidih. Kecilkan api, tutup kuali, dan didihkan selama 15 minit.
• Didihkan air di dalam periuk, masukkan pasta 3 warna, masak hingga lembut.
• Tos airnya, dan masukkan semula ke dalam periuk.
• Tabur parsley, garam dan lada hitam.
• Tuang sos ke atas pasta, dan gaul rata.

Selamat Mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Mee Udon N Udang Tempura

Eriyana Che yan | 2:26 PM |
MEE UDON DAN UDANG TEMPURA

Bahan-Bahan
Bahan untuk SOUP:

Beberapa hiris Celery
Beberapa hiris Lobak merah
Beberapa keping Cendawan shitake
Sedikit serbuk Ikan
Sedikit serbuk Pes mee so
Kepingan Ikan salmon
½ biji Bawang besar
2 ibu jari Halia - dihiris

Bahan untuk UDANG TEMPURA

5 ekor Udang - dibuang kulitnya dan dibersihkan
3 hiris Lada banggala merah dan hijau
2 biji Kuning telur- dikocok
7 keping Cendawan shitake
7 keping Hirisan lobak merah
Serbuk lada rogarushi
Tepung tempura

Cara Cara
• Rebus kesemua bahan selama ½ jam, kemudian keluarkan.
• Air rebusan tadi jangan dibuang, masukkan serbuk ikan dan pes mee so ke dalamnya, dan kacau rata.

Cara – Cara Untuk Udang:
• Bancuh tepung dengan kuning telur hingga sebati.
• Salut kesemua bahan dengan tepung tempura, kemudian celup pada bancuhan tepung dan goreng.

Cara menyediakan MEE UDON:
• Celur mee udon ke dalam air mendidih selama 1 minit.
• Tapis airnya dan masukkan ke dalam mangkok.
• Tuang soup, masukkan hirisan sayur dan tabur serbuk lada rogarushi serta bawang goreng di atasnya.
• Hidangkan bersama udang goreng tempura.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Mee Rebus

Eriyana Che yan | 2:07 PM |
MEE REBUS

Bahan-bahan:
1 paket mee kuning - celur

Bahan sayuran:
50 sen Taugeh - celur
Sedikit daun sup - hiris nipis
Sedikit daun bawang - hiris nipis
Bawang goreng
4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.
5 biji Cili hijau - dihiris nipis
Limau nipis/limau kasturi - di belah dua
Telur rebus - belah dua

Bahan-bahan kuah:
Sedikit minyak untuk menumis
4 sudu cili kering yang di kisar 3 biji bawang merah - kisar
3 sudu lengkuas yang di kisar
4 batang serai dikisar halus
2 biji bawang putih - kisar
RM 3 udang kering - kisar - lagi banyak lagi sedap.
300gm udang hidup - direbus dan kisar halus
1 kg ubi keledek merah - direbus dan blender halus
3 sudu gula atau secukup rasa
garam secukup rasa
Sedikit ajinomoto
4 sudu sos tomato
Air - agak-agaklah

Cara memasak:
• Tumiskan bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, cili kering dan udang kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi.
• Masukkan udang hidup yang dikisar dan air rebusannya sekali.
• Masukkan keledek yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya. bubuh garam, gula, aji,sos tomato.
• Biarkan mendidih dan siap untuk di hidang

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Mee Labu

Eriyana Che yan | 2:04 PM |
MEE LABU

Bahan-Bahan
1/2 biji buah labu-dihiris
2 sudu udang kering
segenggam ikan bilis
1 mangkuk kecil taugeh
2 ulas bawang kecil-dihiris
1 paket kecil mee kuning
sedikit minyak untuk menggoreng

Cara Cara
• Panaskan minyak, goreng ikan bilis.Ketepikan.
• Goreng hirisan bawang, apabila sudah kekuningan, masukkan udang kering, dan
• goreng beberapa minit.
• Masukkan hirisan buah labu,goreng seketika, kemudian masukkan air.Biarkan
• hingga mendidih.
• Masukkan mee kuning dan taugeh, biarkan hingga masak, tetapi jangan tutup
• periuk.
• Ketika menghidang, taburkan ikan bilis diatas mee.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Mee Kuah Tomato

Eriyana Che yan | 2:02 PM |
MEE KUAH TOMATO

Bahan-bahan
600 g mee kuning
300 g daging yang dipotong kecil dan direbus
300 g udang
300 g sawi putih
5 kelopak kobis
1 tin kecil tomato puri
1 mangkuk air rebusan daging
1/2 sudu teh lada putih
2 biji bawang besar dihiris bulat
4 ulas bawang putih dikisar
12 tangkai cili kering dikisar
Setangkai daun sup dan daun bawang dihiris halus Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya
• Panaskan minyak di atas kuali, tumiskan bawang besar hingga wangi.
• Masukkan bawang putih, cili giling dan serbuk lada putih.
• Kemudian masukkan daging, udang, tomato puri dan air rebusan daging.
• Apabila mendidih masukkan kobis, sawi dan mee kuning. Kacaukan rata-rata.
• Masukkan daun sup dan daun bawang semasa menghidang. Anda jugak boleh menambahkan bawang goreng atau cili jeruk

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Mee Hoon Nam Pla

Eriyana Che yan | 2:01 PM |
MEE HOON NAM PLA

Bahan-bahan
80 g mee hoon (dicelur)
40 g dada ayam
20 g udang kering
20 g tauge
1 biji telur
1 sudu besar sos ikan
Garam secukup rasa

Bahan-bahan tumbuk
3 biji cili padi
1/2 biji bawang besar

Cara membuatnya
• Panaskan minyak masak dan tumiskan udang kering, cili padi, telur, dada ayam dan bawang besar.
• Masukkan mee hoon dan digaul rata. Kemudian masukkan tauge, garam dan sos ikan. Masak selama 5 minit.Mudah N sedap

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Mee Goreng Thai

Eriyana Che yan | 1:59 PM |
MEE GORENG THAI

Bahan - bahan
1 kg Mee Thai Mah (Mee Chendol seakan-akan mee laksa tetapi pendek)
200gm isi ayam dipotong kecil
200gm udang sederhana (buang kulit)

Bahan Kisar
15 biji cili padi (dikisar halus)
4 ulas bawang putih (dikisar halus)
1 batang lobak dihiris halus
50 sen daun bawang (di potong 2")
30 sen daun kucai
3 kelopak kobis cina (Pek Chye) hiris
15 helai daun selasih
2 sudu makan kicap
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos ikan thai
garam & serbuk perasa secukupnya
sedikit air jika perlu
sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
• Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga garing & masukkan isi ayam & udang.
• Setelah setengah masak, masukkan semua sos, garam & serbuk perasa dan kacau rata.
• Masukkan sayur & mee, sedikit air jika perlu dan gaul rata.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Mee Hailam Che wan

Eriyana Che yan | 1:59 PM |
MEE HAILAM

Bahan-bahan
500 g kg mee(6/8 orang)
6 biji bawang putih (tumbuk)
rencah ayam/udang/sotong
Kulit udang yg di goreng tanpa minyak(blend ambik pati)
sos tiram
kicap pekat
kicap cair
minyak bijan
garam secukup rasa
6 biji cili api
3 sudu besar tepung jagung (cairkan dalam setengah cawan air sejuk)
sayur (kobis bunga/sawi/carrot/baby corn)

Cara-cara
• Tumiskan bawang putih dan cili api. Kalau dah garing letakan rencah, kemudian letak air 3 cawan dan garam secukupnya.
• Masukkan sos tiram 3 sudu bsr,kicap pekat N kicap cair. Kemudian masukkan air tepung jagung utk pekatkan kuah.
• Masukkan sayur,minyak bijan N mee

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Makaroni Bakar

Eriyana Che yan | 12:17 PM |
MAKARONI BAKAR

Bahan-bahan
1 paket macaroni (dicelur dalam air panas sehingga kembang dan ditoskan)
¼ kati daging cincang
1 tin susu cair/ideal milk(besar)
1 tin air

4 bji telur (dipukul)

5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
(semua ditumbuk)

sedikit daun sup dan daun bawang
sedikit bawang goreng
3 sudu rempah daging
minyak utk menumis

Cara Membuatnya
• Tumis bawang dan rempah hingga kuning.
• Masukkan daging cincang dan goreng sehingga sebati.
• Masukkan makaroni dalam bekas pembakar dan tuangkan adunan daging. Gaul rata. Masukkan susu, kacau rata.
• Pecahkan telur dan pukul sedikit kemudian tuang atas macaroni. Ratakan (jgn dikacau)
Hias dengan daun sup dan bawang goreng.
• Bakar dgn api yg sederhana.

Selamat mencuba..



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Makaroni Goreng

Eriyana Che yan | 12:17 PM |


MAKARONI GORENG


Bahan-Bahan
500g makaroni (sudah direbus)
250g daging cincang
2 batang hotdog
100g udang
2 sudu besar gula madu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap cair
½ sudu kecil serbuk lada putih
1 biji bawang besar dihiris
minyak secukupnya
garam secukup rasa
2 sudu besar mentega
1 sudu besar bawang putih dikisar
½ sudu kecil serbuk buah pala
daun sup dan daun bawang secukupnya (hiris halus)



Cara Cara
• Perapkan daging cincang dengan kicap cair dan gula madu.
• Panaskan sedikit minyak dan goreng daging. Masukkan sedikit mentega, serbuk lada putih, garam dan sos tomato. Gaul rata sebelum diangkat.
• Panaskan minyak di kuali baru dan tumis bawang putih kisar. Kemudian masukkan bawang besar diikuti dengan udang dan makaroni.
• Masukkan serbuk buah pala, serbuk lada putih dan sedikit mentega.
• Akhir sekali masukkan lobak merah dan daun sup dan daun bawang.
• Hidangkan makaroni dengan meletak daging cincang di atasnya.
Siap untuk di hidangkan

Selamat mencuba
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Laksa Johor

Eriyana Che yan | 12:16 PM |
Laksa Johor


Bahan-bahan
.Spagetti 1 paket (direbus)
.1 kilo ikan kembung / parang - direbus (ambil isi)
.1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan(dicampurkan dengan sedikit santan cair)
.15 ulas bawang merah - blend
.5 ulas bawah putih - blend
.3 inci Lengkuas - blend
.3 batang serai - blend
.300 gm udang kering - blend
.150 gm ikan kurau kering (dibakar dan di tumbuk kasar)
.kerisik
.Santan kelapa
.Garam dan serbuk perasa

Ulam

.Taugeh
.Daun kesom & Daun selasih
.Lobak asin
.Sambal belacan.
.Timun 
.Limau kasturi


Cara-cara
.Tumis bahan blender hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
.Tumis hingga garing .
.Masukkan udang kering dan  ikan kurau kering.
.Masuk isi ikan, gaul sebati dan masukkan santan.
.Bila kuah dah mendidih, masukkan kerisik.
.Biar kuah masak lama sikit agar rasanya sebati.

*Hidang bersama ulam ulaman

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Kuey Teow MIKRO

Eriyana Che yan | 12:14 PM |
Kuey Teow MIKRO

Bahan-Bahan
1 paket kway teow
250g isi ayam
1 sudu besar bawang putih kisar
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
2 batang cili dihiris
garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk lada putih
½ sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar minyak
½ batang lobak merah dihiris panjang
1 batang cili merah dihiris sebagai hiasan

Cara Cara
• Letakkan minyak di bekas khas dan letakkan juga bawang putih dan isi ayam. Gaul hingga rata lalu masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 6-9 minit pada suhu sederhana panas.
• Selepas itu, masukkan kway teow, sos tiram, kicap cair, garam, kicap manis, lada putih dan hitam dan lobak. Gaul lagi sehingga semuanya rata.
• Masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 90-120 saat pada suhu sederhana panas.

Selamat mencuba..


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Hot Plate Yee Mee

Eriyana Che yan | 12:13 PM |
Sedap n menyelerakan

Bahan-bahan
.Isi ayam  - agak-agak aje nak banyak mana
.1 ketul yee mee
.2 biji cendawan shitake (cendawan kering) - direndam hingga lembut n potong 2
.2 ulas bawang putih - dicincang halus
.4 inci halia muda - blend
.Beberapa helai daun sawi - di celur
.3 sudu makan minyak bijan
.1 kiub ayam ikut suka
.2 tangkai cili kering - potong 2
.Sedikit tepung jagung dicampur sedikit air - sebagai pemekat kuah
.Sedikit kicap cair
.Sedikit kicap pekat
.Sedikit sos tiram
.Air

Cara-cara
.Tumiskan bawang putih, halia & cili kering sampai wangi.
.Masukkan isi ayam
.Masukkan pula Sedikit air, kicap cair, kicap pekat n sos tiram
.Biarkan mendidih & tunggu isi ayam empuk
.Masukkan cendawan shitake
.Masukkan bancuhan tepung jagung tadi & kacau rata
.Masukkan  minyak bijan
.Semua sudah sebati masukkan yee mee dan tunggu sebentar
.Hidang panas-panas

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Paprik 1

Eriyana Che yan | 12:11 PM |
Hidangan lengkap..ade sayur..ade ayam..




Bahan-bahan:
. 1 mangkuk nasi putih panas
. 200gm isi ayam - potong kecil
. 1 sudu teh cili kering blender
. 1 labu bawang besar - potong baji
. 2 ulas bawang putih - titik
. 1 batang serai - titik
. Sehelai daun limau purut
. 1/2 inci halia - tumbuk
. 2 biji cili padi - titik
. 2 sudu makan sos cili
. 2 sudu makan sos tiram
. 1 sudu makan kicap manis
. 1 sudu makn sos ikan(nampla)
. Kacang peas - dipotong
. Lobak merah - hiris bulat
. Putik jagung - hiris menanjang
. Sedikit minyak masak

Cara memasak:
. Tumis cili blender, serai, cili padi, bawang putih, halia hingga naik bau
. Masukkan isi ayam dan kacau rata hingga isi ayam bertukar warna putih
. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, sos ikan dan kacau rata
. Masukkan sayur lobak merah, putik jagung, kacang peas, daun limau purut dan bawang besar
. Masak hingga sayur empuk
. Rasa masakan dan tambah garam jika perlu
. Hidang bersama nasi putih panas..
secukup rasa
 Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Tomato

Eriyana Che yan | 12:11 PM |
Nasi Tomato


Bahan-bahan
.3 tin susu beras - direndam lebih kurang 15 minit
.5 sudu besar susu cair
.1/2 tin tomato puree
.2 biji tomato- potong dadu
.2 tangkai daun pudina - hiris
.2 tangkai daun ketumbar - hiris
.Garam

Bahan untuk menumis B
.5 ulas bawang merah - diblend
.5 ulas bawang putih - diblend
.2 inci halia - diblend
.2 biji buah pelaga,
.1 batang  kulit kayu manis,
.3 kuntum bunga cengkih
.2 kuntum bunga lawang
.sedikit minyak sapi

Cara-cara
.Panaskan minyak sapi
.Masukkan bahan B dan ditumis hingga naik bau.
.Masukkan tomato puri,tomato biji serta susu cair kemudian masukkan beras dan air.
.Masukkan daun pudina dan daun ketumbar
.Tunggu nasi kering
.Siap untuk dihidang

Hidang Bersama Ayam Masak Merah@Corner

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Nenas

Eriyana Che yan | 12:08 PM |
NASI NENAS

Bahan-Bahan
1 biji bawang hana besar
2 biji bawang putih
1 sudu makan serbuk kunyit – kisar dan tumis hingga wangi
1 sudu makan gula
1 buku stok ayam
50gm udang kering

Cara-cara
• Bersihkan 2 cawan beras dan letak di dalam rice-cooker.Masukkan 2 cawan air dan bahan-bahan yang dikisar tadi, biarkan masak.Nenas dibelah dua, dan keluarkan isinya.
• Setelah nasi masak, masukkan nasi ke dalam nenas yang telah dibuang isinya,Tabur dengan kepingan ayam dan bawang goreng.

Selamat mencuba..




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Minyak Berkismis

Eriyana Che yan | 12:07 PM |
NASI MINYAK BERKISMIS

Bahan - bahan
700 gram beras
100 gram bawang besar dihiris
50 gram halia dihiris
50 gram bawang putih dihiris
30 gram daun pandan
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
200 gram minyak sapi
300 gram susu segar
Garam secukup rasa

Cara membuatnya
• Bersihkan beras dan toskan airnya.
• Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang besar, halia, bawang putih bersama kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan.
• Masukkan beras ke dalam periuk tumisan, kemudian masukkan air dan susu segar serta garam.
• Tutup periuk tetapi hendaklah dikacau sekali sekali dengan api perlahan.
• Selepas masak dan sedia untuk dihidangkan, taburkan kismis di atasnya.

Selamat mencuba..




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Goreng Sayuran

Eriyana Che yan | 12:06 PM |
NASI GORENG SAYURAN

Bahan - bahan
800 g nasi putih
1 sudu besar kismis
12 biji buah prune tanpa biji
75 batang Kai Lan dipotong kecil
4 biji cendawan butang dipotong dadu
2 keping cendawan hitam dipotong dadu
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar kicap cair
1/4 sudu teh serbuk lada putih

Cara membuatnya
• Panaskan minyak, masukkan batang Kai Lan, cendawan butang, cendawan hitam dan goreng hingga masak. Campurkan nasi dan goreng hingga sebati.
• Masukkan perasa dan gaul rata. Angkat dan hidang.
• Apabila menghidang taburkan kismis dan buah prune

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Dhal Majerin

Eriyana Che yan | 12:06 PM |
NASI DHAL MAJERIN


Bahan-Bahan
2 tin susu beras basmati (direndam selama 20 minit)
¾ cawan dal kacang kuda (direndam selama 30 minit)
Sedikit badam dan gajus
¾ tin susu cair carnation
1 ¼ tin air
1 cube ayam
2 biji bawang (di mayang)
6 batang lobak kecil (dipotong ikut suka)
1 cawan majerin yang dicairkan dicampur dengan minyak sayuran
1 sudu makan halia yang dikisar
½ sudu makan lada puteh
Sedikit cengkih, kayu manis, buah pelaga
Beberapa helai daun ketumbar
2 batang serai di titik
Garam secukupnya

Cara Cara
• Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan 2 biji bawang yang di mayang, cengkih, kayu manis, buah pelaga, halia kisar, bawang putih kisar dan lada putih, badam dan gajus
• Apabila agak wangi masukkan beras, kacang dal, lobak, susu cair, stock ayam dan air
• Di gaul kesemuanya dan ditutup periuk hingga nasi masak.

Selamat mencuba...



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Dagang

Eriyana Che yan | 12:05 PM |
Nasi Dagang

Bahan-bahan:
.5 cawan beras nasi dagang ATAU (3 cawan beras pulut + 2 cawan beras biasa)
.2 cawan santan pekat
.4 cawan santan cair
.1 sudu besar halba
.7 ulas bawang merah kecil, mayang halus
.4 ulas bawang putih, mayang halus
.1½ inci halia, dihiris halus (seperti batang mancis)
.Garam dan gula secukup rasa.

Cara-cara
.Didihkan air didalam periuk kukusan
.Gaul beras dan santan cair dengan sedikit gula dan garam
.Alaskan kukusan dengan kain kapas yang bersih
.Masukkan beras yang sudah bersantan kedalam pengukus dan kukus sehingga beras masak
.Keluarkan beras yang sudah masak, masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar
.Semasa masih panas panas, gaul rata-rata dengan santan pekat (masuk sedikit-sedikit)
.Masukkan juga bawang merah, bawang putih, halia dan halba. Sesuaikan gula dan garamnya.
.Hidang panas-panas bersama kuah dan sambal kelapa.
Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Bohari Ayam

Eriyana Che yan | 12:03 PM |
NASI BOHARI AYAM

Bahan-Bahan
1/2 cawan minyak sapi/mentega
1/2 cawan kismis hitam
1/4 cawan air mawar
1 cawan krim
1 biji asam limau
2 sudu kecil koma-koma
3 sudu besar rempah bokhari
3 biji bawang besar - dihiris nipis
10 biji bawang merah - dikisar
6 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
8 keping ayam - digoreng membal
8 helai daun pandan - diikat
1 cawan bawang goreng - dikisar
4 cawan air rebusan ayam
4 cawan beras basmati - dicuci dan ditoskan
Garam secukup rasa
Daun ketumbar untuk hiasan

Beberapa keping rempah penumis (kayu manis, buah pelaga,bunga lawang dan bunga cengkih)

Cara Cara
• Panaskan minyak sapi dan layukan bawang besar bersama-sama bahan-bahan yang dikisar. Lalu masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih serta daun pandan.Biarkan hingga kekuningan.
• Masukkan ayam goreng membal bersama-sama rempah bukhari dan buah tomato. Masukkan air, bawang goreng kisar, krim, beras basmati dan sedikit air masakkan ayam sampai empuk dan kuahnya hampir kering.
• Masukkan stok ayam, didihkan semula tuangkan nasi dan masakkah umpama menyediakan nasi. Apabila nasi mula kering barulah dituangkan air mawar, dikacau dan ditanak selama 5 minit lagi.
Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Ayam Claypot

Eriyana Che yan | 12:01 PM |
NASI AYAM 'CLAYPOT'

Bahan-bahan (A)
11/2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih, dicincang
2 ulas bawang merah, dicincang
20g ikan masin, dihiris

Bahan-bahan (B)
250g kepingan ayam
15g halia muda, dihiris
4 keping cendawan cina kering direndam dan dipotong 4
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh minyak bijan

Cara-cara
• Guna kaserol yang dalam,tumis Bahan A pada tahap HIGH selama 2-3 minit.
• Masukkan ikan masin, tumis selama 1 minit dan kacau sekali-sekala.
• Campur Bahan B dan masak selama 1-2 minit Masuk beras dan air, tutup dan masak pada tahap HIGH selama 7-8 minit dan MEDIUM selama 18-20 minit, kacau hanya sekali.

Selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Beriyani Daging/Kambing

Eriyana Che yan | 11:58 AM |
NASI BERIYANI DAGING/KAMBING

Bahan - bahan NASI BERIYANI
4 tin (tin susu cair) beras Basmathi
4 tin air
5 camb susu cair
5 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
garam
1 tangkai daun bawang, daun sadri dan daun pudina
sedikit kekuma direndam dengan air mawar dan pewarna kuning
Buah pala - mcm buah getah, kupas kulit yang kering, ambil isinya.
Minyak daripada kuah beriyani

Cara-cara
• Tumiskan bawang yang telah dikisar Masukkan air, susu, daun bawang, sadri dan daun pudina serta garam biarkan mendidih.
• Masuk beras yang telah di tos agak-agak nak kering, masukkan kekuma yang telah direndan kesemuanyanya dan juga minyak daripada kuah beriyani. tutup dan biar kan api perlahan

Bahan-bahan DAGING BERIYANI
2 kilo Daging lembu/kambing (yang fresh)
4 camb rempah beriyani (selalu beli kat Muar)
4 biji bawang besar goreng hingga garing
10 ulas bawang putih }
10 ulas bawang merah }dikisar
50 gm halia }
5 kuntum bunga cengkih ] rempah kasar
5-6 bunga lawang ] digoreng tanpa
5-6 buah pelaga ] minyak dan
2 batang kulit kayu manis] dikisar halus
1 biji buah pala kering ]
4 tangkai daun pudina }
4 tangkai daun sadri }dimayang halus
4 tangkai daun bawang }
4 tangkai cili hijau - dikisar
3 biji tomato buah - dicincang
3 camb tomato puree
100 gm kismis
150 gm gajus - digoreng
1/2 tin susu cair
2 biji limau nipis (limau ini diperah di atas susu cair untuk dijadikan tairu)
Garam secukup rasa
1 cawan Minyak Mazalo dan 3 camb besar minyak sapi untuk menggoreng bahan bawang, kemudian biji gajus dan akhir sekali goreng rempah beriyani yang dicampurkan dengan rempah kasar yang telah dikisar halus

Cara-cara
• Potong daging jangan terlalu kecil (agak-agak dlm 4-5 inci) Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia kisar, daun pudina, daun sadri, daun bawang, cili hijau, tomato buah, tomato puree, kismis, garam dan gaulkan bersama serta perap dalam 1 jam.
• Kemudian masukkan rempah yang telah digoreng tadi bersama dengan minyaknya sekali, bawang goreng dan jagus. Biar di atas api sehingga daging empuk.
• Masukkan tairu dan biar di atas api perlahan. Apabila dah cukup masak, minyak akan timbul dan ambil minyak tersebut untuk dijadikan tumisan Nasi Beriyani.
Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Nasi Al Ambra

Eriyana Che yan | 11:56 AM |
NASI AL-AMBRA

Bahan-Bahan
Untuk 6 hidangan

Bahan A:
1 kg beras basmati
(dicuci & direndam selama 30 minit)
1 batang kayu manis
3 biji pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 helai daun pandan (dicuci & dipintal)
3 sdm minyak kacang
1/2 cawan susu rendah lemak
5 ulas bawang putih (dikisar)
4 sm halia (dikisar)
1.5 liter air
1 sdt garam

Bahan B:
500 g lobak merah
(dicuci bersih & dipotong dadu)
400 g kacang buncis (dihiris halus)
500 g daging lembu tanpa lemak (dikisar)
3 biji putih telur
1/2 sdt garam
1 sdt serbuk lada hitam

Cara Cara
Bahan A:
• Tumis bawang putih, halia kisar bersama kayu manis, bunga cengkih dan pelaga
• sehingga wangi.

• Masukkan daun pandan dan susu rendah lemak.
• Apabila sudah mendidih masukkan beras dan masak sehingga tanak.

Bahan B:
• Masak daging di atas kuali hingga separuh kering.
• Masukkan lobak merah, kemudian masukkan kacang buncis, garam, lada hitam dan putih telur.
• Kacau sehingga rata.
• Campuran daging ini di masukkan ke dalam nasi yang sudah tanak dan dikacau rata.


Bahan-bahan untuk salad:
7 batang lada merah (dikisar halus)
1/4 sdt garam
1/2 sdm gula timbang (brown sugar)
2 biji bawang besar (dihiris halus)
2 sdm daun ketumbar (dihiris)
1 biji jus limau kasturi

Cara-cara:
• Satukan semua bahan-bahan dan gaul rata.
Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.