Home » » Ayam Masak Botok Seri Sarawak

Ayam Masak Botok Seri Sarawak

Eriyana Che yan | 2:48 PM |
AYAM MASAK BOTOK SERI SARAWAK

Bahan-Bahan
.400 g isi ayam segar (dipotong mengikut sesuka hati)
.2 batang serai - dititik
.5  biji bawang merah - hiris nipis
.3 ulas bawang putih - hiris nipis
.3 inci halia - tumbuk
.5 inci lengkuas- tumbuk
.3 inci kunyit hidup - tumbuk
.4 biji buah keras - tumbuk
.5 biji cili kering - tumbuk
.1 sdm kerisik
.4 helai daun kunyit - hiris halus
.2 helai daun mengkudu - hiris halus
.Garam & gula
.1 cawan susu rendah lemak
.Minyak untuk menumis
.2 helai daun pandan
.2 batang buluh bersaiz sederhana (20 sm.) - panjang.

Cara-cara
.Tumiskan serai, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup dan buah
• keras, kemudian, masukkan kerisik, cili kering, gula dan garam.
.Masukkan isi ayam tadi dan digaul sampai sebati.
• Masukkan daun mengkudu dan daun kunyit, kemudian masukkan susu rendah lemak dan
• kacau sehingga sebati.

.Selamat Mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.