Kari Ayam Kapitan

Eriyana Che yan | 5:23 PM |
 sesuai untuk iftar @ sahur

Bahan-bahan
.1 ekor ayam - potong 16
.2 biji bawang besar - blend
.5 biji bawang merah - blend
.4 ulas bawang putih - blender
.3 inci lengkuas - blend
.3 inci halia - blend
.3 inci kunyit hidup - blend
.3 batang serai - blend
.Serbuk kari secukupnya - bancuh dgn sedikit air
.Kerisik secukupnya
.Kayu manis
.Buah pelaga
.Daun kari secukupnya
.Santan secukupnya
.2 batang serai - dititik
.7 biji cili hijau - patah 2
.4 biji buah tomato - belah 4
.Sedikit daun ketumbar & pudina - hiris halus
.Minyak untuk menumis
.Garam, gula & perisa

Cara-cara
.Tumis bahan-bahan blender hingga naik bau
.Masukkan serai titik, daun kari, kayu manis & buah pelaga
.Tumis semua bahan hingga sebati
.Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak
.Masukkan ayam dan gaul rata
.Bila ayam kecut sedikit, masukkan santan
.Kacau dan biarkan mendidih
.Bila kuah agak pekat dan aym sudah empuk, masukkan kerisik
.Masukkan cili hijau dan biarkan seketika
.Masukkan garam, gula, perisa & buah tomato
.Bolehlah tutup api dan taburkan daun ketumbar & pudina
.Siap untuk dihidang
resepi yang mesti cuba..
Selamat mencuba..



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.