Sardin Roll

Eriyana Che yan | 1:51 PM |
Free Online Recipes Gastronomi@Che Yan Corner

 Sardin Roll

mcm karipap gek..tp terover rajin nk roll plk :)


Bahan Doh
 - 5cwn tepung gandum
 - 2sudu mkn majerin
 - 3sudu mkn minyak masak
 - Sedikit air suam + garam sedikit

Cara bancuh doh
 - Panaskan majerin n minyak masak
 - Tuang minyak ke dalam tepung
 - Ramas-ramas tepung hingga jadi seperti serbuk roti
 - Tuang air garam sedikit demi sedikit sambil menguli 
 - Rehatkan doh sebentar dalam 15minit sebelum start mencanai
 - Bahagikan doh menjadi bahagian yg kecil
 - Ambil doh yg kecil n canai nipis-nipis memanjang
 - Bubuh inti dan roll je terus
 - Sebelum roll sampai abis,carik2 dulu 
 - Dan bolehlah roll sampai abis
 - Untuk lekatkan ujung doh tu, sapu sedikit air(sebagai gam)
 - Ulangi proses hingga abis..

Bahan Untuk Inti

 - Sama macam buat inti karipap 
 - Tapi inti jangan lembap sangat.. 
 - Supaya inti tak terkeluar dari roll

inti sardin+kentang


Selamat Mencuba 


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Pajeri Nenas

Eriyana Che yan | 2:44 PM |
Free Online Recipes Gastronomi@Che Yan Corner


       Pajeri Nenas

Enak dimakan bersama nasi minyak @ nasi puih




Bahan-bahan
 - 1/2 biji nenas di rebus sekejap(simpan air rebusan)
 - Sedikit santan pekat
 - Sedikit udang kering(rendam n tumbum)
 - Sebiji bawang besar ditumbuk lumat
 - 3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
 - Sedikit halia ditumbuk lumat
 - 2 sudu mkn serbuk kari 
 - 2 sudu mkn kerisik
 - Cili hidup merah belah 2
 - Gula melaka secukupnya
 - Garam n perasa secukupnya
 - Minyak utuk menumis


Cara-cara

 - Panaskan minyak dan tumis bahan yg siap ditumbuk
 - Tumis hingga wangi
 - Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak
 - Masukkan air rebus nenas tadi
 - Tuang santan pekat dan tunggu didih
 - Masukkan kerisik, garam, perasa
 - Sagatkan sedikit gula melaka
 - Masukkan nenas dan cili merah
 - Kacau rata dan rasa
 - Tunggu pekat
 - Siap untuk dihidang 

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.