Bubur Pulut Hitam

Unknown | 3:22 PM |
Manisan
Bahan-bahan
. 100gm pulut hitam - bersihkan dan rendam
  *rendam semalaman supaya cepat empuk
. Air secukupnya
. Santan secukupnya
. Gula
. Garam
. Daun pandan - dicarik2 dan simpul

Cara-cara
. Rebus pulut hitam bersama simpulan pandan, garam dan air secukupnya
. Rebus hingga pulut hitam empuk
. Masukkan gula secukupnya dan santan
. Tunggu mendidih seketika
. Siap dihidang
sedap di makan sejuk
Selamat mencuba..


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ayam Kashmir Berkrim

Unknown | 4:09 PM |
Ayam kashmir berkrim
Bahan-bahan
. 1/2 ekor ayam -perasakan dengan serbuk lada sulah dan garam
. 2 biji tomato - belah 4
. 2 biji kentang - belah 4
. 1/2 tin susu cair
. Garam dan gula

Bahan tumis
. 3 biji bawang merah - hiris
. 1 biji bawang besar - hiris
. 2 biji bawang putih - hiris
. 1 inci halia - hiris
. 2 batang serai - titik
. Kayu manis
. Buah pelaga
. Daun kari

Bahan rempah (bancuh dengan sedikit air)
. 3 sudu besar tomato puri
. 2 sudu besar rempah beriyani
. 2 sudu besar rempah kari
. 1 sudu besar serbuk cili

Cara-cara
. Goreng ayam setengah masak dan ke tepikan
. Tumis bahan tumisan hingga naik wangi
. Masukkan bahan rempah dan tumis lagi
. Masukkan kentang dan sedikit air
. Masak hingga kentang agak empuk dan masukkan ayam
. Masukkan juga susu cair dan perasakan
. Tunggu didih dan kuah pekat
. Masukkan tomato dan tutup api
. Siap untuk dihidang
yumm..yummm

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.