Home » » Ayam Kashmir Berkrim

Ayam Kashmir Berkrim

Eriyana Che yan | 4:09 PM |
Ayam kashmir berkrim
Bahan-bahan
. 1/2 ekor ayam -perasakan dengan serbuk lada sulah dan garam
. 2 biji tomato - belah 4
. 2 biji kentang - belah 4
. 1/2 tin susu cair
. Garam dan gula

Bahan tumis
. 3 biji bawang merah - hiris
. 1 biji bawang besar - hiris
. 2 biji bawang putih - hiris
. 1 inci halia - hiris
. 2 batang serai - titik
. Kayu manis
. Buah pelaga
. Daun kari

Bahan rempah (bancuh dengan sedikit air)
. 3 sudu besar tomato puri
. 2 sudu besar rempah beriyani
. 2 sudu besar rempah kari
. 1 sudu besar serbuk cili

Cara-cara
. Goreng ayam setengah masak dan ke tepikan
. Tumis bahan tumisan hingga naik wangi
. Masukkan bahan rempah dan tumis lagi
. Masukkan kentang dan sedikit air
. Masak hingga kentang agak empuk dan masukkan ayam
. Masukkan juga susu cair dan perasakan
. Tunggu didih dan kuah pekat
. Masukkan tomato dan tutup api
. Siap untuk dihidang
yumm..yummm

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.