Home » » Ayam Kam Heong

Ayam Kam Heong

Eriyana Che yan | 8:49 PM |
1001 rasa
Bahan-bahan
. 3 ketul dada ayam
. 3 biji cili padi (di ketuk)
. 2 biji cili merah (hiris)
. 3 batang cili kering (potong kasar)
. 1 biji bawang besar (hiris)
. 2 ulas bawang putih (hiris)
. Daun kari secukupnya
. Daun bawang

Bahan perap ayam
. Sedikit serbuk lada sulah
. Sedikit minyak bijan
. 1/2 biji telur
. Sedikit tepung jagung
. Garam n gula

Bahan sos (disatukan)
. 2 sudu makan rempah kari
. 2 sudu makan sos cili
. 2 sudu makan sos tomato
. 2 sudu makan sos tiram
. 1 sudu makan kicap manis
. 1 sudu makan kicap cair

Cara-cara
. Perap ayam dengan bahan perapan selama 15-30 minit
. Goreng perapan ayam seketika dan ketepikan
. Tumis bawang putih, cili kering dan daun kari hingga wangi
. Masukkan bahan sos dan tumis hingga sebati
. Masukkan ayam, cili merah, cili padi, bawang besar dan daun bawang
. Kuap balik dan suai rasa
. Siap untuk dihidang

sekali rase pasti nak lagi
Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.