Home » » Laksa Johor

Laksa Johor

Eriyana Che yan | 12:16 PM |
Laksa Johor


Bahan-bahan
.Spagetti 1 paket (direbus)
.1 kilo ikan kembung / parang - direbus (ambil isi)
.1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan(dicampurkan dengan sedikit santan cair)
.15 ulas bawang merah - blend
.5 ulas bawah putih - blend
.3 inci Lengkuas - blend
.3 batang serai - blend
.300 gm udang kering - blend
.150 gm ikan kurau kering (dibakar dan di tumbuk kasar)
.kerisik
.Santan kelapa
.Garam dan serbuk perasa

Ulam

.Taugeh
.Daun kesom & Daun selasih
.Lobak asin
.Sambal belacan.
.Timun 
.Limau kasturi


Cara-cara
.Tumis bahan blender hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
.Tumis hingga garing .
.Masukkan udang kering dan  ikan kurau kering.
.Masuk isi ikan, gaul sebati dan masukkan santan.
.Bila kuah dah mendidih, masukkan kerisik.
.Biar kuah masak lama sikit agar rasanya sebati.

*Hidang bersama ulam ulaman

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.