Home » » Mee Udon N Udang Tempura

Mee Udon N Udang Tempura

Eriyana Che yan | 2:26 PM |
MEE UDON DAN UDANG TEMPURA

Bahan-Bahan
Bahan untuk SOUP:

Beberapa hiris Celery
Beberapa hiris Lobak merah
Beberapa keping Cendawan shitake
Sedikit serbuk Ikan
Sedikit serbuk Pes mee so
Kepingan Ikan salmon
½ biji Bawang besar
2 ibu jari Halia - dihiris

Bahan untuk UDANG TEMPURA

5 ekor Udang - dibuang kulitnya dan dibersihkan
3 hiris Lada banggala merah dan hijau
2 biji Kuning telur- dikocok
7 keping Cendawan shitake
7 keping Hirisan lobak merah
Serbuk lada rogarushi
Tepung tempura

Cara Cara
• Rebus kesemua bahan selama ½ jam, kemudian keluarkan.
• Air rebusan tadi jangan dibuang, masukkan serbuk ikan dan pes mee so ke dalamnya, dan kacau rata.

Cara – Cara Untuk Udang:
• Bancuh tepung dengan kuning telur hingga sebati.
• Salut kesemua bahan dengan tepung tempura, kemudian celup pada bancuhan tepung dan goreng.

Cara menyediakan MEE UDON:
• Celur mee udon ke dalam air mendidih selama 1 minit.
• Tapis airnya dan masukkan ke dalam mangkok.
• Tuang soup, masukkan hirisan sayur dan tabur serbuk lada rogarushi serta bawang goreng di atasnya.
• Hidangkan bersama udang goreng tempura.

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.