Home » » Pais Kembong Sempoi

Pais Kembong Sempoi

Eriyana Che yan | 2:02 PM |
Rasa pais ni menambahkan lagi selera makan 



Bahan-bahan
. 1 kg ikan kembong - cuci bersih dan toskan
. Kelapa parut secukupnya- yg putih
.  1biji bawang besar - tumbuk lumat
. 2 biji bawang merah - tumbuk lumat
. 2 biji bawang putih - tumbuk lumat
. 3 biji cili hidup - tumbuk lumat
. 6 biji padi - tumbuk lumat
. Asam jawa secukupnya
. Gula dan garam
. Daun pisang

Cara-cara
. Panaskan kukusan
. Ramaskan asam jawa bersama kelapa parut
. Masukkan bahan tumbuk ke dalam kelapa parut
. Gaul rata dan perasakan
. Alaskan ikan di daun pisang
. Letakkan sambal kelapa tadi di atas ikan
. Bungkus ikan dengan kemas dan boleh lah dikukus
. Kukus hingga ikan masak atau selama 20 minit
. Hidangkan ikan pais bersama nasi putih
Sedap juga bile pais ni di bakar
selamat mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.