Home » » Paprik Daging

Paprik Daging

Eriyana Che yan | 5:48 PM |
Masakan ala warong

Bahan-bahan
.1/2kg daging - hiris nipis n rebus (air rebusan jgn dibuang)
.2 batang serai - dititik
.5 ulas bawang putih - dititik
.3 inci halia muda - tumbuk lumat
.5 sudu cili kering blender
.3 sudu sos tomato
.3 sudu sos tiram
.2 helai daun limau purut
.Sebiji bawang besar - hiris nipis
.3-5 biji cili padi - titik
.1/2 biji lobak merah
.Sedikit bunga kobis
.Sebiji tomato - belah 4
.Sedikit sos ikan (nampla)
.Sedikit minyak bijan
.Garam & gula
.Minyak

Cara-cara
.Tumis halia, serai dan bawang putih hingga naik bau
.Masukkan cili kering blender dan tumis lagi
.Masukkan sos tomato dan sos tiram
.Masukkan daging rebus dan sedikit air rebusan
.Masukkan daun limau purut, cili padi, bawang besar dan sayuran
.Perasakan dan masukkan sos ikan mengikut citarasa
.Padamkan api dam masukkan minyak bijin sebelum dihidang

*jika mahu kuah pekat,masukkan sedikit tepung jagung
Ubah selera dengan masakan paprik

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.