Home » » Kari Daging

Kari Daging

Eriyana Che yan | 6:48 PM |
Kari Daging

Bahan-bahan Kisar
.3 biji bawang besar
.6 biji bwawng merah
.4 ulas bawang putih
.2 cm halia

Bahan-bahan B
.800 g daging batang pinang
.8 sudu serbuk kari jadikan paste
.2 sudu serbuk cili jadikan paste
.5 cm kulit kayu manis
.3 bunga cengkih
.1 kuntum bunga lawang
.5 biji buah pelaga
.500 ml santan pekat
.20 ml air jika perlu
.5 biji ubi kentang di potong 4
.2 tangkai daun kari
.Garam & gula

Cara-cara
.Tumiskan bahan kisar hingga garing
.masukakan kulit kayu manis,buah pelaga,bunga lawang ,cengkih & daun kari
.Masukan paste kari dan serbuk cili paste
.Tumis hingga naik bau
.masukan kentang dan daging tumis hingga daging agak2 empuk
.masukan santan,kacau pelan2 jika pekat tambahkan air
.Didihkan hingga daging dan kentang empuk
.Siap utk di hidangkan

Selamat mencuba..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Copyright © Che Yan Corner 2011
.