Bebola yang siap dimekup dengan gula salji |
Bahan-bahan
.500g ubi keledek kuning
.1 biji telur
.Tepung gandum(sukatan bergantung pada keledek)
.1 sudu teh soda bikarbonat
.Secubit garam
.Gula Melaka - untuk inti
.Minyak
Cara-cara
.Rebus ubi keledek hingga lembut
.Buang air rebusan dan lenyek keledek
.Masukkan telur, garam dan uli rata
.Masukkan tepung gandum yang siap diayak bersama soda bikarbonat
.Uli lagi
.Masukkan sedikit tepung gandum lagi jika doh masih lembik
.Uli doh sehingga kenyal dan tidak melekit di tangan
.Bentukkan doh menjadi bebola atau mengikut citarasa sendiri
.Jika suka, masukkan gula Melaka sebagai inti
.Bolehlah digoreng bebola tersebut
.Siap untuk dinikmati
Bebola keledek yang berinti |